kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Toplu sünnetler artık yasaklanmalı mı?

23.07.2007
Tıp dünyası son dönemde toplu sünneti tartışıyor! Ürologlar toplu sünnetlerin enfeksiyona yol açıp ileride cinsel zevk kaybına yol açma ihtimali olduğunu iddia ederken; psikiyatristler çocukların kendilerini kurban gibi hissedebileceğini söylüyor. Çoğu uzman bu törenlere karşı yasal düzenleme ile yasaklama gelmesini istiyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Toplu sünnetler artık yasaklanmalı mı?
Psikiyatristler Ne Diyor?
Ahmet Çevikaslan:
Şölen, kişiselliği ortadan kaldırıyor

"Çocuklar toplu sünnet törenlerinde sürü gibi sıraya sokuluyor. Böylelikle sünnetle mahremiyet duygusu ortadan kalkıyor. Kişiselliği kaybolan bu işlem, çocukları sosyal istismara açık hale getiriyor. Tüm bu nedenlerle sünnet toplu değil, bireysel ve mutlaka hastane ortamında yapılmalı. İşlem öncesinde, sırasında ve sonrasında çocuk yaşayacakları ile ilgili bilgilendirilmeli. Tüm bu süreçte çocuğun desteklenmesi; yaşanabilecek olası ruhsal veya cinsel sorunları da önleyecektir..."

Prof. Dr. Arif Verimli:
Sünnet psikoseksüel bir süreç

"Sünnet psikoseksüel bir süreçtir. Ailelerin çocuklarının gelecekteki kişilik ve cinsel gelişimleri için sünneti çok dikkate almaları gerekir. Toplu sünnet şölenlerini, çocukta küçük yaşta bir ayrımcılık yarattığı ve herkesin gözü önünde, stadyum gibi alanlarda ki bu, çocuğa kurban bayramını çağrıştırır yapıldığı için doğru bulmuyorum. Bunun çocuklara değil, ailelerine yapılan bir yatırım olduğu açıktır! Oysa ki sağlıklı olan; bir belediyenin veya bir kurumun bir doktorla sezonluk anlaşıp randevu alarak bir klinikte, muayenehanede veya hastanede sünnetleri gerçekleştirmesidir..."

Doç. Dr. Armağan Samancı:
Çocuklarda travmaya yol açıyor

"Sünnet işlemi değil toplu; bireysel bile olsa çocukları travmatize edecek şekilde yapılmamalı. Çocuk işlemle ilgili önceden bilgilendirilmeli ve korkuları giderilmelidir. Hiç anlatılmadan olay anının yaşanması travmaya yol açabilir. Her çocukta travma gözlenmese bile, kaygı düzeyi yüksek olan çocuklar topluluk arasında karışıyor ve yardıma ihtiyacı olan bu en önemli grup gözden kaçırılabiliyor. Sonuçta cinsel yaşamlarını ve sosyal hayatlarını etkileyen psikolojik sorunlar yaşayabiliyorlar. Sünnet bireysel bir işlem olarak yapılmalı. Olayın törensel boyutundan faydalanılarak sünnet yüceltilmeli ve çocuğun kaygısı azaltılmalıdır."
Haberin fotoğrafları