kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Sürekli bademcik iltihabım var

* Yaklaşık üç aydan beri tekrar eden bademcik iltihabı sorunum var. 13 kutu antibiyotik aldım ama antibiyotiğin bitiminin yedinci günü tekrar iltihaplanıyor. Bademciklerim şiş değil, küçük fakat iltihaplı. Faranjitim ve mide reflüm var. Tonsilit durumunun tekrar etme sebebi faranjit olabilir mi?

Bu kadar kısa sürede bu kadar sık hastalanmanız olağan bir durum değil. Ya enfeksiyona sebep olan mikrop antibiyotiklere dirençli ve kullandığınız sürece baskı altında durmasına rağmen ilk fırsatta yeniden hastalığa sebep oluyor; ya da şikayetlerinizin mikroplar haricinde bir sebebi var... Tedaviye rağmen bir haftadan uzun süren boğaz ağrısı, genellikle tahrişe ya da boğaz dokusundaki hasara bağlıdır. Sebepler arasında şunları sayabiliriz...

ANTİBİYOTİK ÇÖZÜM DEĞİL
*
Kuru hava, sigara, hava kirliliği, bağırma ya da geniz akıntısına bağlı boğazda tahriş

* Burun tıkanıklığı ya da alerjiye bağlı ağızdan nefes alma

* Horlama

* Mideden yukarı doğru kaçan asidin boğazı tahriş etmesi. (mide reflüsü) Genellikle mide yanması ile birlikte kendini gösterir. Tek başına öksürük ya da boğaz ağrısı da reflü belirtisi olabilir.

* 'Kronik yorgunluk sendromu' denilen ve bazı virüslerle meydana gelen bir klinik tabloda görülen uzamış boğaz ağrıları... Etkeni bakteri olmayan boğaz ağrılarında, antibiyotik kullanmanın yeri ve faydası yoktur. Boğaz enfeksiyonlarının çoğunda sebebin virüsler olduğu göz önüne alınırsa; bunlara etkili olmayan standart antibiyotiklerin kullanımı hastalığın süresini ve şiddetini azaltmayacaktır. Mikroplar haricinde meydana gelen boğaz ağrılarında ise sebebi ortadan kaldırmak gerekir.