kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR

İşte Türkiye'yi bekleyen asıl başlıkla

Türkiye, aylardır nefesini tutarak beklediği genel seçimlerini AK Parti'nin zaferi sayılabilecek bir sonuçla dün gerçekleştirdi. Seçim meydanlarında fazla tartışılmadı ama uzun süredir her soruna çare gibi, "Seçimden sonra belli olur" mantığı ile bakılan 22 Temmuz'un hemen ertesinde aslında birbirinden zorlu ve belirsiz başlıklar asıl şimdi kapıda... Yani bu tarihe ötelenen ama şimdi yüz yüze gelinen konular. Ülkenin içte ve dışta nasıl bir sürece gebe olduğu, siyasi oluşumları neler beklediği aslında bu başlıklara doğrudan bağlı. İşte çözüldüğünde ülkenin önünü açacak, çözülmediğinde krizlere yol açacak o sıcak konular:
- Kurulacak yeni AK Parti hükümetinde bakanlığa ve kritik noktalara atanacak isimler. Bu isimlerin tartışma yaratıp yaratmayacağı.
- Meclis Başkanı seçimi. Bülent Arınç'ın pozisyonu.
- Bağımsız kimliği ile Meclis'e gelerek grup kurabilen DTP'lilerin nasıl bir yol izleyeceği. Meclis'te MHP başta olmak üzere diğer milletvekilleri ile ilişkileri.
- Cumhurbaşkanlığı krizinin çözümü. Eski aday Abdullah Gül'ün ne yapacağı ve akıbeti.
- Seçim yenilgisi yaşayan CHP ve DP gibi siyasi partilerde yeni lider ve kadrolar arayışına girilip girilmeyeceği.
- DSP kökenli milletvekillerinin CHP ile yola devam edip etmeyeceği. Solun geleceği.
- Türkiye'de diğer merkez sağ partilerin geleceği. Mesut Yılmaz'ın konumu.
- Terörle mücadele kapsamında Kuzey Irak'a sınır ötesi harekat olup olmayacağı. Bu bağlamda Kuzey Irak'taki Kürt grupları ve ABD ile dengeler.
- Genelkurmay'ın yeni hükümetle ilişkileri.
- Önümüzdeki aylarda ABD Temsilciler Meclisi'nin gündemine alınması beklenen sözde Ermeni soykırımı tasarısının geçmemesi için neler yapılacağı. Geçerse ABD'ye karşı nasıl bir politika izleneceği.
- Türkiye'nin diğer yoğun trafiği nedeni ile gündeme pek gelmeyen ama çok sıkıntılı bir süreç yaşanan AB ile ilişkiler.
- IMF ile yeni dönemde nasıl bir ilişki kurulacağı. Ağustosta başlayacak milyonlarca memuru ilgilendiren maaş artış görüşmeleri. 2008 bütçesinde Türkiye'nin öncelikleri.
- Gelecek yeni hükümete borsa ve döviz kurları başta olmak üzere piyasaların nasıl tepki vereceği. Dolar ve Euro'nun seyri.