kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AKP'nin ezici zaferi partide morali bozdu

UĞUR BECERİKLİ
İLİŞKİLİ HABERLER
AKP'nin ezici zaferi partide morali bozdu
MHP oylarını artırarak barajı aştı, ancak AKP'nin ezici zaferi karşısında hayal kırıklığı yaşamaktan kurtulamadı. MHP yöneticileri AKP'nin başarısını, "büyük kırılma" gibi sözlerle değerlendirdi. Yozgat, Tokat, Kırıkkale, Erzurum, Kırıkkale, Kırşehir ve Çankırı gibi Orta Anadolu'daki kalelerinde umduğunu bulamayan MHP için Mersin ve Osmaniye'de birinci parti olması teselli gibi oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre MHP 4 yıl 8 ay sonra yeniden Meclis'e döndü ve 71 milletvekili aldı.

OSMANİYE, MERSİN'DE 1'İNCİ
Partinin yaptırdığı kamuoyu yoklamalarında oyların yüzde 20 ve üstü olarak gerçekleşeceği bekleniyordu ancak yüzde 14'te kalındı. MHP yine de "başarı"ya imza atarak hem Meclis'e giren 3'üncü parti oldu, hem de oylarını ikiye katladı. Ancak MHP, AKP'nin yüzde 47 düzeyinde oy alması nedeniyle de hayal kırıklığı yaşadı. MHP, 2002'de yüzde 12,9 oy aldığı Yozgat'ta oylarını yüzde 18'e çıkardı. Kırıkkale 14,1'den 23,9'a yükseldi. Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye ile Türkmen nüfusun yoğun olduğu Mersin'de ilk sırada yer aldı. Mersin'de oyların yüzde 30'unu alan MHP, Osmaniye'de yüzde 47 ile en yüksek oy oranına ulaştı. Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki oylarda illere göre iniş çıkışlar olsa da ciddi bir değişiklik yaşanmadı. 2002'de yüzde 8.8 çıkardığı Bingöl'deki yüzde 2.99'a düşen MHP, Diyarbakır'daki 1,5'lik oyunu 2007'de 3.19'a yükseltti. MHP'li yöneticiler "Beklediğimiz tablo bu değildi" dedi

ALEVİ ADAYLAR KAZANAMADI
MHP listelerinde yer alan kadın adaylardan yalnızca Meral Akşener Meclis'e girebildi. Başbakanlık eski Müsteşarı Füsun Koroğlu, MHP İzmir'de umduğu oyu bulamayınca Parlamento'ya giremedi. Yine MHP'nin Alevi adayları da seçilemedi. MHP'nin oylarını artırmasında son bir yıldır sürekli artan terör olayları ve şehit cenazeleri yanında "Merkez Sağ'da birlik" çabasının yarıda kalması ve "AKP'ye sağda alternatif" çıkmaması da etkili oldu. Kendini merkeze çekmek için uğraşan MHP, Merkez Sağ'da AKP'nin alternatifi haline geldi ama AKP'yi geçecek çoğunluğa ulaşamadı.