kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İtalyan basını, AK parti'nin seçim zaferini manşetten verdi

Yeni Haber
Genel seçimde AK Parti'nin elde ettiği zafer, İtalyan basınında manşetten verildi.

Ülkenin en önemli gazeteleri, Türkiye'deki seçimin sonucunu sürmanşet olarak duyurdu. Ana manşeti başka konuya ayıran gazeteler de Türkiye'deki seçim sonucunu yine ilk sayfadan iri puntolarla duyurdular. İtalyan basını, Türkiye'de seçim kampanyası döneminde siyasi partiler arasındaki polemikleri, genelde "ılımlı İslam" ile "laik kesimler"
arasındaki "düello" biçiminde yorumlamıştı. Bu olgu, seçim sonuçlarına ilişkin haber başlıklarına da yansıdı.

Türkiye'deki seçim sonucunu bugün sürmanşetten veren Corriere della
Sera, La Repubblica ve La Stampa gazetelerinin, kelimesi kelimesine aynı başlığı kullanmış olmaları dikkat çekti. Bugün, her üç gazete de "Türkiye'de ılımlı İslam kazandı" manşetini kullandı.İtalyan basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinde yaptığı
konuşmada, laikliğe ve demokrasiye bağlılık mesajı verdiğine dikkati çekti.Corriere della Sera'nın ilk sayfasındaki spot cümlelerinde, "Erdoğan'dan 'laiklik, Avrupa ve reformlara saygı' vaadi. Parlamentoda salt çoğunluk hükümet partisinde. Milliyetçiler ve Kemalistler de parlamentoda" denildi.

La Repubblica, MHP'nin de oyunu artırdığını belirttiği spot cümlesinde, "Başbakan'ın partisi yüzde 46'nın üstünde oy aldı ama, cumhurbaşkanını
seçebilecek sandalye sayısını elde edemedi. Yüzde 14,3'lük bir oy oranıyla 'bozkurtlar' da parlamentoda" dedi.

La Repubblica gazetesi, AB Komisyonu Başkanı Franco Frattini ile Türkiye'deki seçimler üzerine yaptığı söyleşiyi ise "Olumlu bir tercih.
Seçim sonucu, aşırılığın da cesaretini kırmış bulunuyor" başlığıyla
sundu.La Stampa gazetesi de Türkiye'deki seçim sonucunu spot cümlelerinde, "Başbakanın partisi Anayasa değişikliği yapabilecek çoğunluğu elde
edemedi.

Sosyal demokratlar hayal kırıklığı yaşarken, milliyetçi sağ oylarını arttırdı" ifadesiyle özetledi.Il Messaggero gazetesi, seçim sonucunu "Türkiye'de Erdoğan'ın zaferiyle" başlığıyla duyurarak, "Meclis'e sadece üç parti girebildi.

AK Parti, tek başına hükümet kurabilecek" dedi. Sağ çizgideki Il Giornale gazetesinin ise "Erdoğan kazandı. Türkiye, İslam'ı seçti" biçiminde başlık kullandı.

AA