kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Özel yetenek sınavları için başvurular başladı

PERVİN KAPLAN
Bu yıl özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak üniversitelerin kontenjanı 16 bin 909'a yükseldi. Bu kontenjanlar için tercih formu doldurulmayacak, başvurular başladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Özel yetenek sınavları için başvurular başladı
Bu yıl kontenjanı artan programlardan biri de özel yetenek sınavı ile öğrenci alanlar oldu. Geçen yıl 15 bin 810 olan kontenjan bu yıl yaklaşık bin kişi artarak, 16 bin 909'a yükseldi. Beden eğitimi ve spor yüksekokulları, güzel sanatlar tasarım ve mimarlık fakülteleri, konservatuvarlar, grafikten mimarlığa, operadan nefesli çalgılara kadar pek çok programına özel yetenek sınavı ile öğrenci alıyor.

KİMLER BAŞVURABİLİR?
Tercih formu doldurmaya gerek olmayan bu programlar için başvurular başladı. Birçoğunun sınavı ise ağustos ve eylül ayında. Bu programlara ön kayıt yaptırabilmeleri için ÖSS sözel, eşit ağırlık ya da sayısal puan türlerinden mezun oldukları liseyle ilgili alanlardaki eğitim programlarına başvuracaklar ise en az 160, bunun dışında kalan adayların ise en az 185 puan almaları gerekiyor. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye yapılıyor. Sınav ve yerleştirme işlemini de üniversite yapıyor. Bu programlara kurum tarafından yapılan sınav puanları ile ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının birinden oluşacak ağırlıklı puanlar göz önüne alınarak yerleştirme yapılıyor. Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabiliyorlar.
Haberin fotoğrafları