kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

''C Vitamini soğuk algınlığını etkilemiyor''

18.07.2007
Avusturyalı ve Finli bilim adamları, 11 bin 350 kişinin katılımı ile yapılan 30 çalışmadan derledikleri araştırmada hergün C vitamını almanın soğuk algınlığına yakalanmayı engellemediğini söyledi.

Uzmanlar, hergün en az 200 miligram C vitamını almanın da hastalıklara yakalanma riskini azaltmada çok az etkisi olduğunu belirtti. Bununla birlikte, uzmanlar yüksek strese maruz kalan kişilerin C vitamını alabileceğini belirtti.

Avusturya Milli Üniversitesi ve Helsinki Üniversitesi'nden bilim adamları, C vitamının etkisinin çok az olduğunu belirterek zaman ve para kaybına değmediğini belirtti. Bilim adamları, pekçok insanın yılda 2-3 kez soğuk algınlığına yakalandığını, C vitamini almanın hastalık süresinin yetişkinlerde yüzde 8, çocuklarda yüzde 10 oranında azalttığını belirterek C vitamini etkisinin çok az olduğunu bildirdi.

Profesör Harri Hemil"Soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltmak için 365 gün C vitamini almanın manasını yok." dedi. Hemilyüksek stres ve çok soğuğa maruz kalan kişilerin C vitamini alabileceğini söyledi.

Nobel ödüllü kimyager Linus Pauling, soğuk algınlığına karşı insanların hergün 1000 miligram C vitamini almasını tavsiye etmişti. Pauling'un bu önerisi uzun zamandır tartışılıyordu.

(CHA)