kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tekerlekli valizleri tercih ederseniz, yolculuğunuzun daha az yorucu geçmesini sağlayabilirsiniz.

Valizinize stilinizi koymayı unutmayın

Esra Çoruh
13.07.2007
Yaz tatili için planınız hazır olabilir. Peki ya valiziniz? Yanınızda ne götüreceğinizi henüz bilmiyorsanız, işinizi kolaylaştıracak önerilerimiz var..
1- Bir haftalık yurtdışı seyahatine çıkacağım ve pratik önerilerinize ihtiyacım var. Yanıma neler almalıyım? (Bahar N. - İstanbul)

Hafif bir valizle seyahate çıkmanın yararını anlatmaya sanırım gerek yok. Hele yurtdışına da gidiyorsanız, ister istemez oradan alışveriş yapacağınızı düşünerek, yanınıza çok fazla eşya almayın. Tek valizle kendinizi sınırlayın ve bunun da tekerlekli olanını tercih edin. Bir hafta için iki pantolon, bir etek ve üç bluz yeterli olacaktır. Uzun ya da kısa kollu olmasını da hava şartlarına göre ayarlayabilirsiniz. Bu kadar parçayla altı farklı kombinasyona sahip olursunuz. Temel renkleri tercih edin ve aksesuarlarla bu kıyafetleri renklendirin. Böylece ayakkabı-çanta uyumsuzluğu sorunu yaşamazsınız. Yazlık bir yere gidiyorsanız tek bir bikini yeterli. İç çamaşırınızı kaldığınız gün sayısına göre koyun. Sutyen rengini hem ten hem de siyah olarak iki tane koymanızda fayda var. Uçak için üzerinize bir ceket ya da hırka almayı unutmayın. Gece için küçük bir portföy çanta almanız iyi olabilir.

2- Gittiğim seyahatlerde çantamı açınca kırış kırış kıyafetlerle karşılaşıyorum. Valizimi yerleştirirken nelere dikkat etmeliyim? (Ayşen K. - Ankara)

2
Kıyafetlerinizin kırışmaması için öncelikle valizinizi düzenli bir şekilde toplamalısınız. Ceketleri katlarken potlukları önlemek için rulo haline getirilmiş pelür kâğıtlarını, kol ve omuzların içine yerleştirebilirsiniz. Gömleklerinizin kollarını arkaya kıvırarak katlamak da gömleğinizi çıkarttığınızda kırışmamasını sağlar. Yanınıza ne tür valiz alırsanız alın, iç kısmına yine pelur kâğıdı koyun. Bu sayede, valizdeki cepler eşyalar iz bırakmaz. Pantolonunuzu, katlamak yerine rulo yaparak yerleştirmek, kırışmamasını sağlar. Ayakkabılarınızı tek tek torbalara koyun ve valizinizde boş kalan yerlere yerleştirin. Ayakkabıların içlerine çoraplarınızı ya da kemerlerinizi yerleştirerek yerden tasarruf yapmış olursunuz. Ağır olan parçaları valizin alt tarafına koymaya özen gösterin. Böylece aşağıda kalan parçaları sıkışarak, kırışmaz. Ayakkabı, kemer ve kutu gibi sert malzemelerin üzerine buruşmayacak giysilerinizi koyabilirsiniz. Bütün bunların üzerine de ceket, gömlek ve etek yerleştirebilirsiniz. Valizin kapatırken, kayışlarını fazla sıkmamanızda yarar var. Giysilerinizin, aralarında hiç boşluk kalmadan yerleştiğine inanıyorsanız ve valizinizi zorlamadan kapatabiliyorsanız, işte başarıyla hazırladığınız valiziniz karşınızda! Şimdiden iyi tatiller...

3- Yurtdışı seyahatlerinde huzursuz oluyorum. Yanıma aldığım değerli eşyaları nasıl muhafaza edeceğimi bilemiyorum. Ne yapmalıyım? (Aybike T. - İzmir)

Seyahate çıkarken yanınıza nakit para almamanızı öneririz. Onun yerine bir ya da iki kredi kartı taşımak yeterli olacaktır. Seyahat evraklarınızı iki kopya halinde hem el çantanıza hem de valizinize koyarsanız, otel adresi veya uçak bileti konusundaki olası sorunları da halletmiş olursunuz. Kötü durumları düşünerek kredi kartınızın numaralarını ailenizden birisine bırakmanızda fayda var. Çalınması halinde onlar iptal işlemlerini bankadan kolaylıkla yapabilirler. Değerli eşyalarınızı uçak seyahatinde valize değil, el çantanıza koyun. Otele geldiğinizde de mutlaka otelin kasasını kullanın. Pasaportunuzu ve nakit paranızı otelde bırakmanızda fayda var. Yanınıza sadece ihtiyacınız kadar nakit para alın. Eğer pasaportunuzu yanınıza almanız gerekiyorsa, el çantasında değil, iç ceplerinizde taşıyın. Seyahatte kullanacağınız el çantanızın hafif olmasına özen gösterin. Yurtdışı seyahatleri için en uygunu, uzun saplı çantaları çapraz olarak takmanız... Ayrıca çantanıza ne kadar dikkat ederseniz, seyahatiniz de o kadar keyifli geçecektir.

4- Hafta sonu için tatile çıkacağım ve yanıma çok fazla kıyafet almak istemiyorum. Eşyalarımı ufak bir el çantasına nasıl sığdırabilirim? (Müge H. - İstanbul)

Seyahatte giymeyeceği birçok kıyafeti yanında taşımak, neredeyse tüm kadınların yaptığı bir hata. Özellikle hafta sonu seyahatlerinde kendinizi bir el çantasıyla sınırlandırmanız, fazla eşya almanızı da engeller. İki günlük tatil için yanınıza deniz kenarında giymek için bir bikini, bir parmak arası terlik, bir şort ya da mini penye elbise almanız yeterli. Akşam içinse ince bir elbise alırsanız hem fazla yer tutmaz hem de şık ve trendy görünürsünüz. Bu elbiseyle düz bir sandalet giyebileceğiniz gibi, gideceğiniz yeri düşünerek yüksek topuklu bir ayakkabı da alabilirsiniz. Diş macunu, makyaj temizleyicisi, yüz kremi gibi günlük ihtiyaçlarınızın seyahat boylarını yanınıza alırsanız yerden de tasarruf etmiş olursunuz. Unutmayın, yanınıza ne kadar büyük çanta alırsanız o kadar gereksiz kıyafet götürürsünüz.
Haberin fotoğrafları