kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TTNet'in kampanyaları durduruldu

17.07.2007
Rekabet Kurulu, Türk Telekom'un internet servis sağlayıcılığı hizmeti veren TTNet şirketinin, ADSL'de yüzde 50 indirim başta olmak üzere maliyet altında fiyat içeren tüm kampanyalarını durdurdu.

Superonline'ın şikayet başvurusunu yerinde gören Rekabet Kurulu, konuyu soruşturma kapsamına alırken, soruşturma tamamlanana kadar TTNet'in kampanyayı durdurması ya da kampanya fiyatlarını maliyetin altında olmayacak şekilde yeniden düzenlemesi için ihtiyati tedbir kararı aldı. Durdurmanın maliyetin altında kalan, şirketin tüm kampanyaları için geçerli olduğu kararına varan Rekabet Kurulu, şirketin yeni düzenleyeceği kampanyalarında da maliyet altında fiyat belirlenemeyeceği kararını aldı.

Kurul, karar çerçevesinde, TTNet karara uymazsa, uymadığı her gün için para cezası kesileceğini bildirdi. Karar Superonline'ın şikayet başvuru üzerine alındı. 27 Haziran'da Rekabet Kurumu'na başvuran Superonline, Türk Telekomünikasyon ve TTNet'in rekabeti ihlal ettiğini savundu. "Yaz Fırtınası" kampanyasını şikayet eden Superonline, kampanya kapsamında ADSL kullanıcılarına modemm hediye edildiği, ayrıca aylık ödemede yüzde 50 indirim sağlandığına dikkat çekildi.

TOPTAN FİYATIN YÜZDE 32 ALTINDA

ADSL internet erişim pazarında hakim gücü elinde bulunduran TTNet'in "Yaz Fırtınası" kampanyası ile tüm tarife seçeneklerinde maliyetlerinin çok altında satış yaptığını belirten Superonline, şu iddialarda bulundu:"TTNet'in duyurduğu son kullanıcı satış fiyatları, Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin internet servis sağlayıcılar için yayınladığı ve Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanan toptan alış fiyatlarının yüzde 32 altındadır. Bu kampanya, hakim durumdaki bir teşebbüsün, ekonomik gücüne dayanarak mevcut veya potansiyel rakiplerinin katlanamayacağı ölçüde fiyatları indirmesi ve rakiplerinin pazarı terk etmesinin ardından tekrar fiyatları artırmak suretiyle tekelci kara ulaşmasına yol açabilecek bir uygulama olarak tarif edilen 'yıkıcı fiyat' uygulamasıdır."

TELEKOM HAKİM DURUMUNU KÖTÜYE KULLANIYOR

Kampanyanın, birden çok alanda iş yapan bir firmanın iş yaptığı alanlardan birinde düşük karla veya maliyetinin altında sattığı bir ürünün ya da hizmetin zararını iş yaptığı başka bir alandan elde ettiği aşırı karla karşılaması olan "çapraz sübvansiyonun" da sözkonusu olduğu öne sürülen başvuruda, Türk Telekom'un burdaki zararı, rekabet olmayan şehiriçi telefon alanında Danıştay'ın durdurduğu tarife ile ve eski ADSL kullanıcılarından elde ettiği karla karşıladığı ileri sürüldü.

Başvuruda, "Maliyetinin çok çok altında fiyatlarla satış yapan TTNet, pazardaki hakim durumunu kötüye kullanarak internet servis sağlayıcısı olan müvekkil şirkete ve diğer servis sağlayıcılarına Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde pazarda varolma şansı bırakmamaktadır" denildi.

BİR GÜNDE 17 BİN 500 ÜYE

TTNet'in kampanyası ile piyasada faaliyet gösteren işletmelere ağır darbe vurulduğu kaydedilen başvuruda, "Öyle ki TTNet kampanyayla 16 Haziran 2007 tarihinde bir günde 17 bin 500 yeni üye kaydı yaparak pazarda faaliyet gösteren işletmelerin varolma olasılığını yok etmiş, yenilerine de pazarı kapatmıştır" denildi.

Başvuruyu karara bağlayan Rekabet Kurulu, çok nadir olarak başvurduğu ihtiyati tedbir kararı yolunu seçti. Halen başkanlığı vekaleten yürüten Rekabet Kurulu İkinci Tuncay Songör imzasıyla 13 Temmuz'da yapılan şirket bildiriminde, Superonline ile birlikte Tellcom'un da aynı konuda yaptığı şikayetin, Türk Telekom aleyhine 7 Mayıs'ta açılan soruşturma ile örtüştüğü için aynı kapsamda değerlendirilmesi kararı alındığı kaydedildi.Songör, tedbir taleplerini değerlendiren Rekabet Kurulu'nun telafi olunamayacak zararların ortaya çıkmasına karşı Rekabet Kanunu'nda verilen ihtiyati tedbir hakkını kullandığını ifade ederek, TTNet'in kampanyasının durdurulmasına ilişkin kararı şöyle açıkladı:

YENİ KAMPANYALARDA DA MALİYET ALTI SATIŞ OLMAYACAK

"Halihazırda devam etmekte olan 'Yaz Fırtınası' kampanyası da dahil olmak üzere, TTNet'in maliyetlerin altında ya da Türk Telekom'un toptan fiyat tarifeleri ışığında fiyat sıkıştırması niteliğinde olabilecek perakende fiyatları içeren tüm kampanyalarının durdurulması ya da sözkonusu kampanyaların TTnet'in ilgili hizmetlerdeki maliyetlerinin altında olmayacak şekilde yeniden düzenlenmesine karar verildi. Bundan sonraki dönemlerde de, yürütülmekte olan soruşturmada nihai karar alınıncaya kadar, TTNet tarafından ilgili hizmetlerde yapılması planlanan kampanyalarda fiyatlama politikasının maliyetlerin altında olmayacak şekilde yerine getirilmesine karar verilmiştir. Bu tedbirlerin kararın tebliğ tarihi itibariyle yerine getirilmesine ve söz konusu kararın yerine getirildiğinin kararın yerine getirilmesinden itibaren 5 gün içerisinde Kuruma bildirilmesine, Kurulca öngörülen ve yukarıda belirtilen tedbirlerin yerine getirilmemesi durumunda kanun'un 17. maddesi uyarınca süreli para cezası verileceğinin TTNet'e bildirilmesine karar verilmiştir."

FİYATI 14.99'A ÇEKEN KAMPANYA

Rekabet Kurulu'nun öncelikli olarak durdurduğu "Yaz Fırtınası" kampanyası ile 4 Haziran31 Ağustos tarihleri arasında TTNet ADSL'e 24 ay abone olanlar, 2008'e kadar 4 GB limitli tarife için aylık 29 YTL yerine 14.99 YTL ödüyordu. Ayrıca modem de hediye ediliyordu.Aynı şekilde 6 GB limitli tarifede aylık ödeme 39 YTL yerine 19.99, 9 GB için 49 YTL yerine 24.99 ödeniyordu. Limitsiz tarifelerde 256 Kbps için 49 YTL yerine 24.99, 512 Kbps için 79 YTL yerine 34.99, 1024 Kbps için 99 YTL yerine 44.99, 2048 Kbps için 139 yerine 54.99 YTL aylık ödeme yapılıyordu.

(ANKA)