kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul'u kim fethedecek?

İstanbul'u eksen alan 1453 Dergisi ilk sayısında ilginç bir konuyu işliyor. İstanbul'un fethi bir Cennetin Krallığı ya da Kral Artur gibi sinemaya aktarılamaz mı?
Doğrusu çağ değiştiren bu tarihi olayla ilgili ne zaman bir kitap, bir yazı okusam aynı şeyi ben de düşündüm.
Genç Fatih'in nasıl bir düşünce dünyası vardı? Top atışları altındaki Bizans İmparatoru nasıl bir ruh hali içindeydi?
Bu tarihi olaydan, insanı, aşkı ve savaşı anlatan muhteşem bir film yapılabilir. Ve böyle bir film, İstanbul'u dünyaya tanıtmak açısından müthiş etkili olur.
Elimizde, 1951'de Aydın Arakon'un yönetmenliğini yaptığı "İstanbul'un Fethi" dışında tek bir film yok.
Peki neden böyle bir film Türkiye'de çekilemiyor?
Sinemacıların ortak gerekçesi şu; "Büyük bütçe gerekiyor."
Doğrusu Türkiye'yi dünyaya taşıyan İstanbul için "büyük bütçe" bulmak sorun olmasa gerek. Sadece bir arsası bile 1 milyar dolara satılan bir şehir oldu İstanbul.
Böyle bir dönemde para sorununun aşılabileceğine inanıyorum. Önemli olan proje...
Eleştirmen Atilla Dorsay şöyle diyor:
"Türk sinemasının tarihsel filmler dalında kısır bir birikimi var. Ne doğru dürüst bir kuruluş filmimiz var, ne de bir Atatürk biyografimiz. Ancak mesele sadece yönetmen de değil. Çok iyi bir proje olması gerekiyor. Ciddi bir sermaye olmalı."
Doğrusu diğer konuların sinemaya aktarılması sorunlu olsa da İstanbul'un fethi için artık böyle düşünmemek gerekiyor. Çünkü, İstanbul'un fethi Hollywood'un da gündeminde. Çağrı ve Ömer Muhtar filmlerinin unutulmaz yönetmeni Mustafa Akkad, fethi sinemaya aktarmak için sık sık İstanbul'a gelmiş ve bir hayli de yol almıştı. Ama ne yazık ki vakitsiz ölümü bu projenin gerçekleşmesini engelledi.
Sadece o da değil, Terminatör ve Rambo filmlerinin yapımcısı Mario Kassar ile Conan'ın yönetmeni John Milius bu proje için Türkiye'ye gelerek Kültür Bakanlığı ile görüşmüşlerdi.
Gördüğünüz gibi böyle bir filmin çekilmesi için bazı çalışmalar yapılmış. Ancak bir "ilk adım" gerekiyor.
Bu noktada İstanbul şehir yönetiminin ya da Kültür Bakanlığı'nın artık devreye girmesi gerekiyor. Ünlü yönetmen Yücel Çakmaklı bakın bu konuda ne diyor:
"Bugün böyle bir filme ihtiyaç var. Hatta yapılacak filmde dünya sinemasından oyuncular oynatılmalı ve bu film de mutlaka İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliği yapacağı 2010'a yetiştirilmeli."
İstanbul yeni dünyanın yükselen trendi.
Bunu daha yukarılara çekmenin tam zamanı.
Sizce de öyle değil mi?