kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni hükümeti kritik dış politika dosyaları bekliyor

Yeni Haber
Seçim ertesinde kurulacak olan yeni hükümeti, kritik dış politika dosyaları bekliyor.

Türkiye'nin son yıllarda bir türlü çözemediği, yükünü sürekli hissettiği dış politika sorunları ile boğuşacak olan yeni hükümetin ilk başta ele alması gereken kritik dosyaların başında Kuzey Irak sorunu bulunuyor.

22 Temmuz milletvekili genel seçimleri sonrası oluşturulacak yeni hükümetin, kurulur kurulmaz ele atması gereken öncellikle dış politika dosyalarının başında Kuzey Irak sorunu bulunuyor. Kıbrıs,Ege ve "Ermeni soykırım" iddiaları gibi on yıllarca gündem kalan dosyaların ağırlığını da hissedecek olan hükümet ayrıca, Kosova, Afganistan, Lübnan ve Filistin gibi kritik uluslararası sorunların etkileri ile karşılaşacak.

SINIR ÖTESİ OPERASYON ÇAĞRILARI

Başta askerler olmak üzere, çeşitli kesimlerden gelen "sınır ötesi operasyon" çağrılarına direnen giden hükümetten miras kalan Kuzey Irak'taki PKK varlığı sorununa yeni hükümet döneminde çözüm bulunup bulunmayacağı merakla bekleniyor.

PKK saldırılarının sürmesi halinde "sınır ötesi operasyon" baskısını, yeni hükümet de yoğun bir biçimde hissedecek. Bu arada, Kerkük sorunu ve ABD'nin Irak'tan aşamalı olarak çekilmesi olasılığı sonucunda Irak'ta ortaya çıkabilecek yeni tablo, yeni hükümetin başını ağrıtacak konular arasında bulunuyor.

Giden hükümet, PKK sorunu bağlamında Bağdat hükümeti ile işbirliğine ağırlık verirken, diyalogu azalttığı Kürt liderleri, Ankara'ya yönelik eleştirilerinin dozunu iyice artırdılar. Yeni hükümetin bu durum karşısında yeni bir yaklaşımı geliştirip geliştirmeyeceği de merak konusu.

AB SORUNU


Türkiye, giden hükümet döneminde ana muhalefetin katkısı ile çok sayıda reform paketini Meclis'ten geçirdi ve Ekim 2005'de çetin pazarlıklar sonucunda AB müzakerelerinin resmen açılması sağlandı. Ancak, AB yolundaki engellerin, Fransa'da "imtiyazlı ortaklık" taraftarı Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin etkisi ile giderek artacağı anlaşılıyor.

Yeni hükümetin, Portekiz Dönem Başkanlığı sırasında birkaç başlık daha açılması için çaba göstermesi bekleniyor. Ancak bunun da hiç de kolay olmayacağı düşünülüyor. Paris'in Türkiye'nin AB'ye entegrasyon anlamına gelen başlıklara ilişkin olumsuz tavrını sürdüreceği ifade ediliyor. Buna ek olarak, Sarkozy, önümüzdeki dönemde "Avrupa'nın sınırları"nın tartışılmasında ısrar ediyor.

KIBRIS'TA KRİTİK DÖNEM


Bu arada, Kıbrıs önceki yıllarda olduğu gibi sorunlu dosyaların arasında önemli bir yer işgal etmeyi sürdürecek. Sonuçsuz kalan müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik çabaların, Rum Kesimi'nde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacağı önümüzdeki dönemde sonuç vermesi zor görülüyor. Öte yandan, giden hükümetin, büyük destek verdiği Annan Planı'nın canlandırılması olasılığının azaldığı da savunuluyor.

ABD İLE İLİŞKİLER


Yeni hükümetin el atması gerekeceği dosyalardan birini de Türkiye-ABD ilişkileri oluşturacak. Irak işgali nedeniyle Türkiye'de ABD ile ilgili görüşler çok olumsuzlaşırken PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığının yarattığı sorun, ikili ilişkilerde erozyon yarattı. Türkiye'deki seçim süresi nedeniyle ara verilen Mahmur Kampı'nın kapatılması müzakerelerinin önümüzdeki son baharda sonuçlanması için çaba harcanması bekleniyor. Ancak PKK ile mücadele amacıyla oluşturulan ve etkinlik gösteremeyen, Türkiye, ABD ve Irak arasındaki "üçlü mekanizma"nın geleceği konusunda soru işaretleri sürüyor.

ANKA