kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mars robotları ölüm tehlikesinde

ANKA
Yeni Haber
Mars'ta görev yapan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne bağlı iki robotun toz fırtınası altına girdiği, bu yüzden bataryalarını sarj edemeyen robotların "ölüm tehlikesine" girdiği bildirildi.

BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre 3 aylık görev için Mars'a giden ancak aradan 3.5 yıl geçmesine karşın görevlerini başarıyla sürdüren Amerikan robotları "Opportunity" ve "Spirit", haftalardır süren toz fırtınalarının tehdidi altında bulunuyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, toz bulutlarının Güneş ışınlarının, kızıl gezegenin yüzeyine ulaşmasını engellediğini bu yüzden bataryalarını şarj edemeyen iki robotun büyük bir tehditle karşı karşıya kaldığını duyurdu. NASA, Robotların bataryalarını dolduramazsa, bunun "ölüm" anlamına geleceğini kaydetti.

NASA'ya göre, "Opportunity"nin bulunduğu Victoria kraterinin üzerindeki bölgede toz bulutları güneş ışınlarının yüzde 99'unu engelliyor ancak "Spirit"in bulunduğu bölgenin toz bulutlarından daha az etkilendiği bildiriliyor.

Söz konusu fırtınaların günlerce ya da hatta haftalarca sürebileceğini belirten Amerikalı yetkililer, böyle olursa robotların güçlerini yitirerek çalışamaz hale geleceğini vurguluyor.

Haberde bir NASA yetkilisinin, "İki robotun da bu zorlu şartların üstesinden geleceğini ümit ediyoruz, ancak robotlar bu denli çetin şartlar için öngörülmemişti" dediği bildirildi.