kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya seçim sonuçlarını bekliyor

Yeni Haber
Seçimlere bir gün kala dünya basının Türkiye ilgisi daha da arttı. Şimdi uluslararası basın kuruluşları, seçim sonrasında neler olabileceğini tahmin etmeye çalışıyor.

FINANCIAL TIMES

Financial Times gazetesi, Pazar günü yapılacak seçimlerde AKP'nin kazanıp kazanmayacağı değil, ne büyüklükte bir zafer kazanacağının tartışıldığı değerlendirmesinde bulundu. Son kamuoyu yoklamalarına göre, AKP'nin yüzde 40 oy alacağı iddia edilen haberde, bunun geçen seçimlerde alınandan yüksek olduğuna dikkat çekildi. "Türkiye'nin 'yerel çocuğu'" başlıklı haberde, Erdoğan'ın Turgut Özal'dan sonra Türkiye'nin en karizmatik ve en baskın Başbakanı olduğu ifade edildi.

GUARDIAN


Guardian gazetesi de Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçimleri kazanma şansı olmadığı yorumu yaptığı haberinde, CHP'nin bu yüzden AKP'yi Türkiye'yi teokratik bir ülke haline getirmek istemekle suçladığını, böylece felaket haberciliği yaptığı değerlendirmesinde bulundu. Seçimlerdeki "anahtar isimleri" de veren gazete, 22 Temmuz Seçimlerinin üç anahtar ismini "Recep Tayyip Erdoğan, Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Mustafa Kemal Atatürk" olarak verdi. Gazete, AKP'nin rakiplerini ise "CHP, MHP ve DP" olarak sıraladı.

INDEPENDENT

Başyazısını 22 Temmuz seçimlerine ayıran Independent gazetesi ise, seçimlerin Türkiye'deki iç çelişkilerini çözmeyecek gibi göründüğü ve bunun üzücü olduğunu yazdı. Haberde, AKP'nin geçen döneme göre daha az bir çoğunluk alsa da seçimi kazanacağı beklentisi dile getirilen haberde ancak seçim sonrasında AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak kimi göstereceği konusundaki soru işaretlerinin durduğu ifade edildi. Haberde, AKP'nin siyasi İslam kökenli bir ismi daha aday göstermesi halinde yeni bir kriz çıkabileceği yorumu yapıldı. Gazete, Irak'ta büyüyen Kürt özerkliğinin ve Avrupa Birliği'nin yaklaşımlarının da Türkiye'ye etkileyecek diğer önemli olacağı kaydedildi.
Times gazetesi de Pazar günü yapılacak seçimleri "rahat kazanması beklenen" Erdoğan'ın AKP'yi anaakım bir parti yapmak istediğini yazdı.

ANKA