kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

İhracatçıların kaynaklarını yiye yiye bitiremediler

İhracatçılar darbe üstüne darbe yiyor. Bir taraftan düşük kur, diğer taraftan aidatları ile ekonomik güç haline gelen meslek kuruluşları TİM tarafından kaynaklarının hovardaca ve kişisel amaçlarla kullanılması ve bundan ihracatçıların yarar yerine zarar görmesi. Bir diğer konu da gümrük beyannameleri için vermek zorunda kaldıkları matbu evrak 'haracı'nı alan Gümrük Tüketim Kooperatifi. Bütün kaynaklar ihracatçıdan, ancak ihracatçıya verdikleri bir şey yok. Ahbap çavuş ilişkileri ile bu kamu kaynakları şimdi de siyasal amaçlarla kullanılmaya başlandı. İhracatçıyı düşünen yok.
İhracatçı malını gümrükten gönderirken mecburi tutulduğu basılı evrak için fahiş bir para öder. Nereye derseniz? Gümrük Tüketim Kooperatifi'ne. Bu kooperatifin başında kimler mi var? Gümrük Müsteşarı iken 'kaçakçılığa yardım' iddiasıyla görevinden istifa etmek zorunda kalan Mehmet Şahin (Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde 25 Ekim'de başlayacak davada 9 yıl hapisle yargılanıyor) bir diğer isim ise 'kaçakçılığa yardım' iddiası ile yargıda olan İzmit Gümrük Başmüdürü Şükrü Keleş. Bu kooperatif ihracatçılardan ayda 1 milyon YTL haraç gibi para alıyor ve bu paranın nerede kullanıldığı belli değil. Üstelik kooperatif üyelerinin gümrük memurlarına hiçbir katkısı yok. Bu kaynakların kime ne amaçla aktarıldığını da tahmin etmek zor değil. Bu kaynağı elinde bulunduranların şu anda Mersin'de Bakan Tüzmen için ne gibi faaliyette bulunduğunu bilmeyen yok. Başbakan Erdoğan verdiği onayda diyor ki; "Bu kooperatife aktarılan kaynaklar nereye gidiyor, usulsüzdür bunu araştırın." Bakan Tüzmen de araştırma görevini Teftiş Kurulu yerine bu kooperatifin başındaki şüpheli Mehmet Şahin'e havale ediyor. Oh ne güzel.

TİM'in şirketine kaynak
Gümrük Tüketim Kooperatifi'nin kaynakları şimdi paravan yandaş şirketlere aktarılmak isteniyor. Kooperatif Yönetim Kurulu 21.6.2007 gün ve 42 sayılı kararla kooperatif ana sözleşmesinin 6. maddesinin 2 ve 12. fıkraları çerçevesinde Oğuz Satıcı'nın başında bulunduğu ve Tüzmen'in arka bahçesi haline gelen TİM'in iştiraki TTN'nin 250.000 YTL nominal hisse satın alınarak ortak olmaya karar veriyor. Bu karar 5.07.2007 günlü 6845 sayılı Sicil Ticaret gazetesinde yayınlanıyor. Şimdi de Gümrük Kooperatifi'nin basıp ihracatçıya sattığı basılı evrakların bu yandaş şirket tarafından satılmasının hazırlıkları yapılıyor. TTN'ye bugüne kadar ihracatçı birliklerden sürekli olarak sermaye artırımı adı altında para toplanıyor. Hep zarar, zarar. Bir türlü kâr edemiyor. Şirketin başında da Bakan Tüzmen'in yakın bir arkadaşı oturuyor. Peki bu şirket kâr edemiyorsa neden kapatılmıyor da, İhracatçı Birlikleri'nden sermaye artırımı ile para enjekte ediliyor. Bu paralar nerelere ve ne amaçla gidiyor. Bakan Tüzmen ve Oğuz Satıcı ikilisi bu ilişkiler yumağının neresinde? Birileri bunu ortaya çıkarmalı. Hükümet bu konuda adım atmadığına göre "Kamu kaynakları nereye gidiyor" diye Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun buna el atması kamu yararının gereğidir.

Yasalara aykırı
TİM'in şirketinde 250.000 YTL'lik hisse satın alınmasına dayanak olarak kooperatif ana sözleşmesinin 'Amaç ve Faaliyet Konuları' başlıklı 6. maddesinin "2-konusu ile ilgili işletmeler kurarak ortaklarının ihtiyaçları için üretim faaliyetlerinde bulunur, bu konuda kurulmuş teşebbüslere katılır" ile "Kamu yararına olan her türlü basılı evrak, araç gereç ve kitabın üretilmesinde ve satılmasında aracılık eder" fıkraları gösterilmiştir. Oysa Kooperatif Yönetim Kurulu'nun 'Görev ve yetkileri' başlıklı 44. maddesinde, Yönetim Kurulu'na herhangi bir şirketten hisse satın alınması konusunda yetki verilmemiştir. Ayrıca bu yetki, Genel Kurul'un 'Görev ve yetkileri' başlıklı 23'üncü maddesinin "10şube açılmasına ve konusu ile ilgili teşebbüslere iştirak edilmesine karar vermek" fıkrası uyarınca Genel Kurul'a ait olup; Genel Kurul, bu görev ve yetkiyi devir ve terk edemez. Yapılan bu işlem kooperatif ana sözleşmesine ve dolayısıyla 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na aykırıdır ve suçtur.
Seçimden sonra TİM'in dosyası açılacak ve birileri bunun hesabını vermek zorunda kalacak.