kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Murdoch, atv'ye tek başına talip!

Rupert Murdoch, küresel iş dünyasının gözü ve kulağı sayılan ünlü Wall Street Journal'i satın almak için pazarlığın sonuna geldi.
Kolay değil!..
Wall Street Journal'a 5 milyar dolar veriyor!..
Daha ne olsun!..
Bu satış basın tarihinde bir dönüm noktası olacak. O yüzden tüm dünya Murdoch'ı izliyor. Kendisi sıradan bir patron değil, aynı zamanda dünyanın ultra zenginlerinden biri. 13 ülkede 75 televizyon kanalına sahip. Ayrıca binlerce gazete ve dergisi var. Şirketlerinin cirosu 25 milyar doları geçiyor!.. Dünyada herkesin kulaklarından para fışkırdığı, Afrika'daki çorak toprakların bile çatır çatır satıldığı bu dönemde Murdoch da durmadan televizyon ve gazete alıyor. Satın alma iştahı bir türlü kesilmiyor.
Türkiye, Murdoch'ın yakın izlemeye aldığı bir ülke!..
Türkiye'deki ilk ortaklık denemesini 1990 yılında yapmış. O yıllar Ali Karacan'la 5 milyon dolara el sıkışmış, eğlence ve müzik kanalı için harekete geçmiş. Ancak evdeki hesap çarşıya uymamış.
Murdoch bir mali kriz geçirince Türkiye'deki ortaklık işi bozulmuş.
Gün olmuş devran dönmüş!..
2000'li yılların başında Murdoch rotayı yeniden Türkiye'ye çevirmiş. Niye mi? Çünkü Türkiye, Rusya, Orta Asya ve Ortadoğu'ya uzanmak isteyen medya imparatorlukları için iyi bir üs. Gelin görün ki, hem yasal altyapı hem de 2001 krizi nedeniyle yapılan araştırmalardan sonuç çıkmamış. Fakat izleme sürmüş. Önce Kamera Reklam'ı, arkasından TGRT'yi alarak yola çıkmış.
Şimdi FOX TV ve FOX Life ile yayında... Türkiye'de de satın almalara devam edecek. Yakın çevresi diyor ki; "Çok agresif bir biçimde pazarda olacağız. Satın almalar sürecek. Ama bir farkla. Her şeye tek başına gireceğiz!"
Peki, Murdoch atv'ye talip mi? Talip ve eğer satış ihalesi açılırsa sonuna kadar ihalede yarışacak. Ama yanında ne Sadettin Saran olacak! Ne de bir başkası!..
Duyurulur!..