kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye alkollü içeceklerde en pahalı ülkeler arasında

Yeni Haber
Türkiye, 37 Avrupa ülkesi arasında satınalma gücü paritesine göre (SGP) geçen yıl, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda orta sırada yer alırken, alkollü içkiler grubunda dördüncü en pahalı ülke oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen SGP çalışmaları çerçevesinde, Avrupa Karşılaştırma Programına katılan 37 ülke için gıda, içki ve tütün grubuna ait 2006 yılı karşılaştırmalı fiyat düzeyi endekslerini açıkladı.

Karşılaştırmalar, programa katılan ülkelerin 2006 yılı bahar döneminde gerçekleştirdiği ''Gıda, İçki ve Tütün'' grubuna yönelik fiyat derleme çalışmasına dayandırıldı.

Çalışma, ülkelerin tüketim yapısını ve ulusal piyasasını yansıtan ve ülkeler arasında karşılaştırılabilir olarak seçilen yaklaşık 500 maddeyi kapsadı. Bu maddeler, ekmek ve tahıllar, et, balık ve kümes hayvanları, süt, peynir ve yumurta, bitkisel ve hayvansal yağlar, sebze ve meyveler, diğer gıdalar (şeker, reçel bal, baharat vb.), alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ve tütün gruplarından oluştu.

Çalışmanın kapsadığı maddeler, piyasanın genelini yansıtabilecek şekilde marka sınıflarına göre gruplandırıldı. Bu gruplar, ''belirli bir markaya sahip ürünler'', ''iyi bilinen markalı ürünler'' ve ''marka değeri taşımayan ürünler'' olarak tanımlandı.

SGP temelinde, Avrupa Birliğine üye 27 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde hesaplanan endeks sonuçlarına göre, Türkiye 37 ülke arasında gıda ve alkosüz içecekler grubunda en pahalı ülkeler arasında, Hollanda, Slovenya'nın ardından 84 puan ile 20. sırada yer aldı. Türkiye'yi Malta ve Estonya izledi.

Gıda ve alkosüz içecekler grubunda en pahalı ülke 164 endeks puanı ile İzlanda olurken, bu ülkeyi Norveç, İsviçre, Danimarka izledi. Bu grupta en ucuz ülke 56'ar endeks puanı ile Makedonya ve Bulgaristan izledi.

ALKOLLÜ İÇKİLER GRUBU


Türkiye, SGP'ye göre alkollü içkiler grubunda, Avrupa'nın en pahalı ülkeler grubunda dördüncü sırada yer aldı.

Alkollü içkiler grubunda en pahalı ülke 229 endeks puanı ile Norveç olurken, bu ülkeyi 226 ile İzlanda, 181 ile İrlanda ve 176 ile Türkiye izledi. Bu grupta Türkiye'yi sırasıyla Finlandiya, İngiltere ve İsveç takip etti.

Alkollü içkiler grubunda Avrupa'nın en ucuz ülkeleri 65 endeks puanı ile Makedonya olurken, bu ülkeyi 69 ile Bulgaristan ve 72 ile Slovakya izledi.

TÜTÜN GRUBUNDA

Tütün grubunda Türkiye, 37 ülke arasında 56 endeks puanı ile İspanya ve Slovenya'nın ardından 22. sırada yer alırken, Türkiye'yi Macaristan ve Çek Cuumhuriyeti takip etti.Tütün grubunda 227 endeks puanı ile Norveç birinci olurken, bu ülkeyi
İngiltere, İrlanda izledi. Bu grupta en ucuz ülke ise 24 endeks puanı ile Karadağ olurken, bu ülkeyi Sırbistan ve Letonya takip etti.

GIDA İÇKİ VE TÜTÜN GRUBU ALT KALEMLERİNDE

SGP'ye göre Türkiye, gıda, içki ve tütün grubu alt kalemlerinden gıda grubunda 82 endeks puanı en pahalı 22. oldu.

37 ülke arasında gıda grubunda en pahalı ülke İzlanda, en ucuz ülke Bulgaristan olarak belirlendi.

Alt kalemler bazında Türkiye ekmek ve tahıllarda 70, ette 77, balıkda 76, hayvansal, bitkisel yağlarda 93, meyve ve sebzelerde 71 puan ile baraj sınırı olan 100'ün altında kalırken, süt, peynir, yumurtada 117, diğer gıda ürünlerinde 107 endek puanı ile nispeten pahalı ülkeler arasında yer aldı.

En pahalı ülkeler ekmek ve tahıllarda 188 ile İzlanda, ette 195, hayvansal ve bitkisel yağlarda 163 ile İsviçre, balıkta 142'er puan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsviçre, süt, peynir, yumurtada 160, meyve ve sebzelerde 143, diğer gıda ürünleri 163 ile Norveç olarak belirlendi.

AA