kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul 1. Bölge 'sürpriz'e gebe!

Bu seçimlerde rekabetin en yoğun yaşanacağı, hatta kıran kırana bir yarışın olacağı yer hiç kuşkusuz İstanbul 1. Bölge...
Çünkü, bu bölgede biri başbakan, üç parti genel başkanı seçime katılıyor.
Dahası o bölgede aday listeleri ağırlıkla o partinin yıldız isimlerinden oluşuyor.
Kimler yok ki...
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan ilk sırada yer alıyor. Listenin ikinci sırasında seçim dönemi transfer edilen sosyal demokrat kesimin etkili isimlerinden Ertuğrul Günay var.
Onu Edibe Sözen, Prof. Dr. İrfan Gündüz, Nursuna Memecan, Özlem Türköne, Hüseyin Besli, Mehmet Beyazıt Denizolgun ve İdris Güllüce gibi hem parti tabanında hem de kamuoyunda etkili "yıldız" isimler izliyor.
Benzer bir durum CHP için de geçerli.
CHP'nin ilk sırasında yine seçim döneminin en ilginç transferlerinden, merkez sağın etkili isimi İlhan Kesici yer alıyor.
CHP listesi de parti tabanı ve kamuoyuna yönelik isimlerden oluşuyor. Algan Hacaloğlu, DSP'den Ahmet Tan, Ali Topuz, Bayram Meral, Cumhuriyet Mitingleri'nin düzenleyicilerinden Nur Serter, eski İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem ve Sırrı Özbek bunlardan birkaçı...
Bu iki partiyi MHP takip ediyor.
İlk sırayı hem MHP'ye geçişiyle hem de son açıklamalarıyla gündem yaratan emekli Büyükelçi Gündüz Aktan dolduruyor.
Diğer adaylar arasında ise İstanbulluların yakından tanıdığı eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy, 70'li yıllara damgasını vuran ve "Doğu'nun Başbuğu" olarak bilinen Yılma Durak, Sanayici Durmuşali Torlak, eski İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut gibi isimler var.
Demokrat Parti'nin birinci sıra adayı da iddialı. Gazeteci yazar Nevval Sevindi. Birinci sırada bir kadın adayın olması DP'nin de beklenenden fazla bir oy alacağı biçiminde yorumlanıyor. DP'nin diğer güçlü isimleri ise Eski İstanbul İl Başkanı Faik İçmeli ve Tevfik Altınok.
Kuşkusuz İstanbul 1. Bölge'de sadece favori bu dört parti değil, diğer partiler de güçlü adaylarla bu yarışa katılıyor.
Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, ÖDP'nin eski Genel Başkanı Ufuk Uras, Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin de bölgenin iddialı adaylarından.
İşte 1. Bölge'de böylesine "güçlü" isimler var ve meydanlara yansımasa da aralarında kıran kırana bir yarış sürüyor.
Peki bölgede son durum ne?
Adalar'ın da içinde yer aldığı bu bölge Beykoz'dan Tuzla'ya, Kadıköy'den Şile'ye uzanan bir coğrafyayı kapsıyor. Bölgenin bir yanı İstanbul, bir yanı Anadolu, bir yanı kentli, bir yanı köylü. Bu nedenle de hemşehri derneklerinin siyasette ağırlığı hissediliyor.
Bölgenin genç politikacılarından Gürsel Tekin şöyle diyor:
"Burası Türkiye gibi. Kıyılar ve kent merkezleri CHP, varoşlar AK Parti ağırlıklı."
Tabii şu gerçeğin altını çizmekte de yarar var.
Bölgede yer alan ilçelerdeki yerel yönetimler, Kadıköy hariç tamamı AK Partili...
Ayrıca son dönemlerde hızla gelişen Pendik, Kartal, Ümraniye ve Sultanbeyli, AK Parti'nin ciddi oy potansiyeline sahip olduğu ilçeler.
Bu gerçeği bölgeyi gezerken de görmek mümkün. Özellikle parti çalışmaları açısından AK Parti'yi CHP ve MHP'nin takip ettiği, Saadet Partisi'nin de ciddi atakta olduğu hemen dikkat çekiyor.
İstanbul 1. Bölge'de favori partilerle boy ölçüşecek etkili bir isim de bağımsız aday Ufuk Uras. "Meclise Ufuk gerek!" sloganıyla yola çıkan Uras, başta DTP ve SHP olmak üzere sol kesimin desteğini alıyor.
Sonuç: Anadolu yakasında ilk sırada yine AK Parti görünüyor. Onu CHP ve MHP izliyor.
Bu bölgenin bir başka ilginç yanı da bölgede siyasetin yıldız isimlerinden kamuoyu yaratacak bir "yıldızlar savaşı" beklenmesiydi. Oysa sonuç hiç de öyle olmadı. Bölgede yıldızlar vardı ama meydanları coşturan, kamuoyunu etkiyen bir "yıldız" çıkmadı.