kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Emekli maaşları düşürülmek isteniyor"

Yeni Haber
Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, medyada emeklilerle ilgili yer alan reklamların gerçekle bir ilgisi bulunmadığını, emeklilerin durumunda herhangi bir iyileştirmenin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'yla ilgili yeni bir rapor hazırlanacağını kaydeden Özdemir, "Hazırlanacak raporla, tüm emeklilerden sağlık sigortası için prim kesilmesi yoluyla aylık maaş bağlama oranlarının düşürülmesi isteniyor" dedi.

Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir yaptığı açıklamada, sigorta priminin düşürülmesi ve maliyetin karşılanması için emekli aylığının vergilendirilmesi ve tüm emeklilerden sağlık sigortası için prim kesilmesi yoluyla aylık maaş bağlama oranlarının düşürülmesinin istendiğini ifade etti. Özdemir, 5510 sayılı Yasa'da emeklilere yıllık ortalama maaş bağlama oranının yüzde 3'ten, 2016 yılına kadar kademeli olarak yüzde 2'ye, dolayısıyla emekli aylığı bağlama oranının yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşürüleceğinin açıklandığını belirtti. Söz konusu raporla emekli aylığı bağlama oranının 2016 yılından önce azaltılması planlandığını dile getiren Özdemir, raporda emekli ikramiyesinin düşürülmesi ve daha sonra kaldırılması gerektiğinin bildirildiğini savundu. Özdemir, normal emeklilik yaşından önce emekli olmak isteyenlerin, emekli aylıklarında her eksik yıl için yüzde 4-6 oranında indirime gidilmesi gibi yeni yöntemler geliştirerek prim açığının kapatılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kayıt dışını azaltmak için önce azaltılacak olan primin karşılığının hazineden karşılanması, yolsuzlukların önlenmesi, devletin harcamalarının verimli kullanılması, gelir dağılımında adaletin sağlanması, yatırımlara ayrılan payın artırılması, işsizliğin azaltılması gibi önlemler öncelikli olarak alınmalıdır. Bu durumda ödenen sosyal güvenlik primleri, giderleri karşılayacaktır."

(ANKA)