kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran, ABD ile ikinci kez görüşecek

Yeni Haber
İran'ın, ABD yönetimiyle Irak konusunda ikinci kez görüşmeyi kabul ettiği bildirildi. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, İran ve ABD arasındaki görüşmelerin ikinci turunun "yakın bir gelecekte büyükelçiler düzeyinde, Irak'ta yapılacağını" söyledi.

İran olarak, Irak'ta güven ve istikrarın sağlanması için çaba gösterdiklerini ifade eden Mutteki, Irak halkı ve hükümetine yardıma devamlı hazır olduklarını, ABD ile de bu çerçevede görüşmeyi kabul ettiklerini belirtti.

ABD'nin Irak'ta "zor durumda" olduğunu ve bundan kurtulmaya çalıştığını söyleyen Mutteki, görüşmelerin Irak'ın güvenliğine yönelik olacağını vurguladı.

İran ve ABD yetkilileri, 28 yıl aradan sonra ilk kez Irak'taki güvenlik için geçen mayıs ayında bir araya gelmişti. Irak'ın başkenti Bağdat'ta büyükelçiler düzeyinde yapılan görüşmenin olumlu geçtiği açıklanmıştı. İki ülke arasında, 1979 İslam devriminden sonra ABD'nin Tahran Büyükelçiliğinin basılmasından beri diplomatik ilişki bulunmuyor.

İRANLI 5 "DİPLOMAT"

İran Dışişleri Bakanı Mutteki, ABD ile müzakerelerde Erbil'de tutuklanan 5 İranlı "diplomat" konusunun da gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine, "İran, diplomatlarının bir an önce serbest bırakılması için bütün potansiyelini kullanacak" dedi.

İran ve Irak hükümetlerinin konuyu yakından takip ettiğini ifade eden Mutteki, "diplomatların" bir an önce bırakılacağını umduğunu da kaydetti.ABD güçleri, 11 Ocakta, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde bulunan İran bürosunu basarak, 5 çalışanı tutuklamıştı.İran yönetimi tutuklananların diplomat, ABD ise Devrim Muhafızı olduğunu iddia ediyor.ABD, geçen hafta, İranlı yetkililerin, tutuklanan diplomatları ziyaret etmelerine izin vermişti.