kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Özkök: Bazı meseleler çok büyütülüyor

Yeni Haber
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Genelkurmayın internet sitesinde yer alan öz geçmişiyle ilgili tartışmalar konusunda, ''Türkiye'de bazı meseleler çok büyütülüyor'' dedi.

İzmir Üçkuyular'daki evinde 11 Nisanda Anadolu Ajansı (AA) İzmir Bölge Müdürlüğü ekibini kabul ederek görüşen Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, bugün AA'ya iadeiziyarette bulundu.

Bu arada, gündemdeki konulara ilişkin soruları da yanıtlayan emekli Orgeneral Özkök, Genelkurmayın internet sitesinde yer alan öz geçmişinde ''Anayasa'ya göre Başbakanlığa bağlıdır'' ifadesinin çıkarılmasıyla ilgili olarak, ''Çıkarılsın, bir beis yok'' dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı Özkök, şunları söyledi:

''O konulara girmek istemiyorum. Ama altındaki yorumları okursanız, birçok kişi ne kadar anlamsız olduğunu görüyor. Standart dışı bir benimki vardı zaten. Ben onu bilerek, kasıtlı olarak oraya koydurmuş değilim. Ama bazı şeyler Türkiye'de ters ele alınıyor. Bizim yabancı muhataplarımızda, genelkurmay başkanları komutan değildir ve hep milli savunmaya bağlıdırlar. Daha ziyade askeri tavsiyelerde bulunacak makam olarak görülürler. Türkiye'deyse başbakana bağlıdır, yani milli savunmanın üzerinde ve başkomutandır. Aynı zamanda silahlı kuvvetlerin komutanıdır, Cumhurbaşkanı adına savaşta da komutandır. Bu, ülkenin silahlı kuvvetlere ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. Biz bunu iftihar ederek, yabancılara söyleriz.

Ama bu yazıldığı zaman sanki tam tersi bir şey, başbakana bağlı olmak böyle üzülecek bir şeymiş gibi anladı birçok kimse. Halbuki ne kadar ters, yani o zaman öyle söylenmiş, öyle yazılmış. Şimdi tabii ki çıkarılsın, hiç bir beis yok. Önemli olan onun anlamı değil. Yani standart olsun. Diğerleri farklıysa neden olsun, bu bir yanlış bir şey değildir. Ama gereksiz bir şey olarak şu anda düşünülebilir ve çıkarılmıştır. Normal, sıradan bir olaydır. O maddenin orada görülmesi ne Anayasa'nın gücünü artırır, ne de o maddenin oradan çıkarılması Anayasa'nın bir maddesini güçsüz bırakır.''

Orgeneral Özkök, Türkiye'de bazı meselelerin çok büyütüldüğünü belirtti.