kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Petkim'in Türk ortaklarını arıyorum!

Petkim'in patronunu arıyoruz ya, önemli bir telefon geldi;
"PETKİM'i alan konsorsiyumun ne Teksas'lı fonla ne de Eurasia Grup'un sahibi Alexander Maskevich'le alakası var. Şirketlerin ismi birbiriyle karıştırıldı" dedi.
Şaşırdık kaldık.
Elbette insan şaşar beşer!..
Fakat işin içinde 14 fabrikası, limanı ve enerji santrali olan ama ayrı bir liman için izni, rafineri kuracak arazisi ve elektrik santrali kurmak için ÇED raporu olan Türkiye'nin en büyük petro kimya tesisi PETKİM varsa, kimse kolay kolay şaşmaz!..
Bizim sloganımız belli: "Paranın izini takip et! Gerçeği bulursun!..
Gerçeği arıyoruz!..
Yolculuğumuzda başrolde Timur Kulibayev var.
Kulibayev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in ortanca damadı ve en güvenilir adamı. Türkiye'ye yabancı değil. En yakın dostu Global Yatırım Holding' in sahibi Mehmet Kutman. Sakın, Global Yatırım ile Global Menkul Değerler'i karıştırmayın!
Global Menkul Değerler artık yabancıların. Kutman, Pera Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı'nın yönetim kurulu başkanı
Diyeceksiniz ki, Kutman ile Kulibayev ne zaman tanıştı?
Tam 9 yıl önce tanışmışlar.
Almanya'dan arayan ve bilgi veren Kazak işadamı anlatıyor: "Çok iyi dost oldular. Kulibayev'in finans işlerini Kutman yönetti. Kutman, Almatı'da ofis bile açtı. Hatta Global Yatırım Holding'le çalışan Mehmet Ali Deniz bizzat Kazakistan'ı takip etti."
Nedense son üç yıldır Kutman ile Kulibayev birlikte iş yapmıyormuş. Tamamen enerjiye odaklanan Kutman ise zaman zaman Kulibayev'e danışmanlık hizmeti veriyormuş!
Gelin görün ki, Kulibayev'e petrol ve gazı değerlendirecek petrol piyasası lazım.
Türkmenistan'da doğalgaz 40, Kazakistan'da 76, Türkiye'de ise 300 dolar. O yüzden hedef Türkiye'de rafineri kurmak.
Samsun ve Ceyhan'da ayrı ayrı rafineri...
Olmadı, Aliağa'da rafineri şart!..
Kazaklar ne yapsın?
Tıpkı Tüpraş'ın yüzde 14.76'sını satın alan beş fon gibi, fon topluluğu kanalıyla Türkiye'ye yerleşiyor. Bir tek farkla, çünkü Petkim'i alan fonların arkasında Kazakistan Devleti var. Bu fon topluluğunun adı Kazyna. Kazakistan Kalkınma Birliği'nin tek hissedarı olan Kazyna, Petkim'in
yüzde 49 sahibi olacak. Transcentral-Asia-Petrochemical Holding ise yüzde 27 hisseyi elinde tutacak. Yeni bir şirket kurulacak. Ve PETKİM'in yüzde 76'sı el değiştirmiş olacak.
Görünen o ki, Özelleştirme İdaresi, elindeki yüzde 11 hisseyi de buraya satacak! Ayrıca Türk ortaklar da Kazyna'da yerini alacak.
Peki, kim bu Türk ortaklar?
Kritik soru bu...
Nursultan Nazarbayev, tıpkı Rusya Devlet Başkanı Putin gibi Antalya sevdalısı. Kemer'de Simena Tatil Köyü'nde yazlığı var. Tatilini Kemer'de geçiriyor. Bu kez kendisini işadamı Fettah Tamince yalnız bırakmadı. Hoş, Tamince, Kazakistan'da İsraillilerle birlikte büyük inşaat işleri yapıyor. Ortak iş yaptığı İsrailli Grup enerjide çok iddialı.
Ne diyelim.
Hayırlı olsun!..