kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ERDAL ŞAFAK

361 no'lu kurban

Sakarya'nın Kaynarca ilçesine bağlı Büyük Yanık köyünde, 12 yaşındaki Tuğrul Gedikli, öğrencisi olduğu okulun bahçesinde yapılan düğünde öldü. Aşka gelen bir magandanın silahından çıkan kurşunla. Okulun bahçesinden 60 kovan toplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılda ortalama 700 kişi düğünde, dernekte, yolda, evinin balkonunda, maç sonrası "kaza kurşunu" ile can veriyor. Yılın ikinci yarısından 17 gün aldığımıza göre, bu hesapla Tuğrul, 2007'nin 361'inci kurbanı olmalı.
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesindeki düğünde birlikte kafa çektikleri arkadaşları tarafından öldürülen Ali Küpeli 360'ıncı, Ebubekir Kıraç 359'uncu, Mehmet Kıraç 358'inci sıradan listeye girdiler.
Umut Vakfı'nın yine TÜİK verilerine dayanarak yaptığı hesaba göre bu yıl Türkiye'de sadece polis bölgesinde 8.500 kişi silahlı saldırılarda can verecek. Ayda aşağı-yukarı 708 maktul!
Bu durumda Burdur'da tabancayla öldürülen Ersoy Gürcan 4603'üncü, Antalya'nın Akseki ilçesinde başından tabancayla vurulan Cemile Arıcı 4604'üncü, Düzce'de öldürülen astsubay kıdemli başçavuş Murat Ç. 4605'inci, Güler Ö. 4606'ncı kurban oldular. Hiç kuşkusuz siz bu yazıyı okurken listeye en az 10 kişi daha eklenecek.
Yine siz bu yazıyı okurken üç ay önce Meclis İçişleri Komisyonu'nda düğünlerde ve toplu eğlence yerlerinde silah taşınmasının yasaklanmasını öngören yasa önerisine "Düğünlerde silah koyacak yer bulamazlar" diye karşı çıkan siyasilerimiz yeniden seçilebilmek için bir kahveden öbürüne, bir düğünden diğerine koşturup duracaklar. Vicdanları sızlamadan.
Yine siz bu yazıyı okurken ruhsatsız silah kullananlara verilen cezaların artırılmasına ilişkin yasa önerisine "Asker milletiz, toplumu silahtan soğutmanın anlamı da, alemi de yok" diye direnen politikacılar da seçmenin gönlünü çelmek için vaat yarışına girecekler. Küçük Tuğrul'u akıllarına bile getirmeden.

Hiçbir teklif geçirilemedi
Hoş, getirseler ne değişecek. Çünkü geçen yasama döneminde 6136 sayılı "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun"u günün koşullarına göre değiştirmek için 5 önerinin hiçbiri sonuçlanmadı.
Ne "Kapalı ve açık alanlarda yapılan düğün, nişan, sünnet gibi eğlenceler ile cenaze töreni yapılan yerlerde silah kullanılması ve ateş edilmesinin yasaklanması" ilişkin teklif...
Ne "Yivli ve yivsiz silahları taşıyan veya aracında bulunduranlara hapis ve para cezası öngören" teklif...
Ne "Bar, pavyon, gece kulübü, düğün salonu, diskotek ve taverna gibi alkollü içeceklerin içildiği toplu eğlence yerinde ateşli silahların taşınmasını yasaklayan" teklif...
Ne "Ateşli silah ruhsatlarının emniyet müdürlüğünün görüşü, cumhuriyet savcısının olumlu mütalaası ve sulh ceza hakiminin kararıyla verilmesini hükme bağlayan" teklif...
Ne "Ruhsatsız ateşli silah ve mermileri satın alan, bulunduran ve taşıyanlar hakkındaki hapis ve para cezalarını artıran" teklif...
Tüm öneriler birleştirildi, İçişleri Komisyonu'ndan geçti, Adalet Komisyonu görüştü ama raporunu vermeden Meclis paydos etti. "Kadük" olacaklar mı; göreceğiz.
Makine Kimya Endüstrisi Kurumu için paydos yok. Geçen yıl başlattığı kredili ve 10 taksitle silah satışı kampanyası tam gaz devam ediyor. Fiyatları 600 YTL'den başlıyor 1.865 YTL'ye kadar gidiyor.
Ve liderler seçim kampanyasının bu son günlerinde mitingden mitinge koşuyor. Ama hiçbiri konuşmalarında bireysel silahlanma çılgınlığına değinmiyor. Zaten hiçbirinin, evet hiçbirinin seçim bildirgesinde de bu konuda tek satır yok!