kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınları

Yeni Haber
Kahramanmaraş, Yenipazar, Tavşanlı, Mersin, Yayladağı ve Osmaniye'de çıkan yangınlarda yaklaşık 400 hektarlık alan tahrip oldu...
KAHRAMANMARAŞ'TA ORMAN YANGINI

Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangınında 8 hektarlık alan zarar gördü.

Sabaha karşı Ahırdağı ormanlık alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın, rüzgarın da etkisiyle çevreye yayıldı. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, iki saatlik bir çalışma sonucunda yangını kontrol altına alarak söndürdü. Yangında, 8 hektarlık alan zarar gördü.

Bu arada, merkez Suçatı ve Karadut mevkilerinde çıkan ve yarım hektarlık alanda etkili olan yangın da tamamen söndürüldü.

YENİPAZAR'DA ORMAN YANGINI

Bilecik'e bağlı Yenipazar ilçesinde çıkan yangında 3 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Göçük mevkisinde, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına, Yenipazar ve Gölpazarı ilçeleri ile Küre belde belediyelerine ait itfaiye ekipleri, Orman Şefliği görevlileri müdahale etti.

İş makinelerinin de kullanıldığı çalışmalar sonucu yangın söndürüldü. Yangında, 3 hektar kara çam ve meşelik alan zarar gördü.

TAVŞANLI'DAKİ ORMAN YANGINI

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde 5 gün önce çıkan ve soğutma çalışmaları dün tamamlanan orman yangınında 35 hektar karaçam ormanının tahrip olduğu bildirildi.

Kütahya Orman Bölge Müdürü Yüksel Gül, 5 gün önce Tavşanlı ilçesi ile Tunçbilek beldesi arasında kalan Yaylacık mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangının, piknik ateşinden çıkma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve bu yönde araştırmaların sürdürüldüğünü söyledi. Gül, şöyle konuştu:

''Yangın ihbarı gelir gelmez ekiplerimiz hemen bölgeye giderek çalışmalara başladı. Bölgenin sarp olması nedeniyle arazözlerle müdahale yapılamıyordu. Ancak bölgeye getirilen 5 yangın söndürme helikopteri ile 2 uçağın çalışmalarda kullanılması işimizi kolaylaştırarak, yangının daha da büyümesini engelledi. Yangın söndürme çalışmalarına katkı sağlayan vatandaşlarımızla birlikte yaklaşık 400 kişi canla başla mücadele verdi. Ölçümlerimize göre 35 hektarlık karaçam ormanı tahrip oldu.''

Gül, Türkiye'nin yeniden sıcak havaların etkisi altına gireceğine işaret ederek, vatandaşların her zamankinden daha çok dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

MERSİN'DEKİ ORMAN YANGINLARI

Mersin'de, Anamur ve Gülnar ilçelerindeki ormanlık alanda dün başlayan yangınların kontrol altına alındığı, Bozyazı ilçesindeki yangının devam ettiği bildirildi.

Vali Hüseyin Aksoy, dün akşam saatlerinde başlayan yangınlara, arazinin sarp olması nedeniyle ekiplerin müdahale etmekte güçlük çektiğini belirtti.

Bozyazı ilçesindeki yangının devam ettiğini bildiren Aksoy, ''Bu sabah saatlerinden itibaren helikopter destekli çalışmalar sürdürülüyor. Anamur ve Gülnar'daki yangınlar kontrol altına alınırken, Bozyazı ilçesindeki yangını söndürme çalışmamız sürüyor'' dedi.

Bozyazı'da devam eden yangın nedeniyle Orman Genel Müdürlüğünden 3 uçak istediklerini ifade eden Aksoy, ''Mersin-Antalya karayolundaki ulaşım da kontrollü olarak sağlanıyor'' diye konuştu.

Şiddetli rüzgar ve arazi yapısındaki elverişsizlikler nedeniyle ekiplerin müdahale etmede güçlük çektiğini vurgulayan Aksoy, yangının kontrol altına alınması için civar il ve ilçelerden de destek istendiğini kaydetti.

YAYLADAĞI'NDAKİ ORMAN YANGINI

Hatay'ın Yayladağı ilçesinin Kızılçat mevkisinde dün başlayan orman yangınının kontrol altına alındığı bildirildi.

Henüz belirlenemeyen bir nedenle Kızılçat mevkisindeki ormanlık alanında çıkan yangın, ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. 16 arazöz, 2 dozer, 2 helikopter, iş makineleri ile çok sayıda orman işçisinin söndürme çalışmalarına katıldığı yangında, yaklaşık 50 hektarlık alanın tahrip olduğu öğrenildi.

Bu arada, Yayladağı Gümrük Kapısı yakınlarındaki kızılçam ormanlık alanında, Suriye'den sirayet ederek çıkan ve 200 hektarlık alanda etkili olduğu belirtilen yangının kontrol altına alınması için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

OSMANİYE'DEKİ ORMAN YANGINI

Osmaniye'de 3 ayrı noktadan kısa süreli aralıklarla çıkan orman yangınının kontrol altına alınması yönündeki çalışmalar sürüyor.

Kayalı köyü mevkisindeki kızılçam ormanlık alanında dün akşam saatlerinde 3 ayrı noktadan kısa süreli aralıklarla çıkan yangını kontrol altına alma çalışmaları gece boyunca devam etti.

Vali Zübeyir Kemelek, dün akşam saatlerinde başlayan ve kontrol altına alınma çalışmaları süren yangının etkili olduğu bölgenin yakınlarındaki Kükürtlük, Çağşak ve Fenk yaylalarındaki vatandaşların güvenlik nedeniyle tahliye edildiğini kaydetti.

Kemelek, şu ana kadar yaklaşık 100 hektarlık kızılçam ormanının zarar
gördüğünü ifade ederek, ''3 ayrı noktada başlaması dolayasıyla sabotaj
ihtimali üzerinde de duruluyor'' dedi.

Sabahın erken saatlerinde karadan müdahalenin yanı sıra havadan da iki
helikopterle söndürme mücadelesinin başladığını vurgulayan Kemelek,
şunları söyledi:

''Arazinin sarp olmasının yanı sıra rüzgarın da etkisi ile yangın hala
kontrol altına alınamadı. Bölgede, 26 arazöz, 8 itfaiye aracı, 22 iş
makinesi, 10 tırmık ekibi, 300 orman işçisi, bir uçak ve 2 helikopter
ile çalışmalar sürüyor. Rüzgarın etkisi ile ilerleyiş istikametine doğru
ekiplerimizi yığdık. Kontrol altına almaya çalışıyoruz'' dedi.

Bu arada, bölgede, Jandarma Komutanlığı ekiplerinin de geniş güvenlik
tedbirleri aldığı bildirildi.

(AA)