kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

40 yıldır her sabah yüz jimnastiği yaparım

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
15.07.2007
"Ben botoks yaptırmamaya, kaşımı falan kaldırmamaya 40 yaşında karar verdim" diyen halkla ilişkiler dünyasının duayeni 80 yaşındaki Betül Mardin: Kırışıklığım yok çünkü 40 yıldır her gün yüz jimnastiği yapıyorum. Tavsiye ederim ama başkasının yanında yapmayın, çok da şık görünmüyor!..
O Türkiye'de halkla ilişkiler dünyasının duayeni Betül Mardin... Yalnızca iş hayatındaki başarısıyla değil, düzgün fiziği, duruşu, her zaman bakımlı görünümü ve tarzı ile 80 yaşında genç kalmayı başaranlardan. Tabii Mardin'in dinamizminin altında birtakım özel yöntemler var. Bu yazı dizisinde o yöntemler konusunda son derece açık davrandı. O yaşa Betül Mardin gibi gelmek isteyenler için sırlarını anlattı:

* 80, nasıl bir yaş?
İnsan çok zamanı kalmadığını biliyor. Ancak her yaşın farklı bir özelliği var, o nedenle 80 yaşında mutluyum. Hayatımda hep 10 yıllık periyodlarla ilerledim. 20 ve 30 yaş arası insanın flört çağlarıdır; flört ettim. 30-40 yaş arasında artık iş hayatında başarı yıllarıdır, tutunursunuz, temel atarsınız. 37 yaş benim için önemli bir dönem oldu, içimdeki bu patlamayı hissettim. 40-50 yaş arası artık yükseliş dönemi olması lazım. 50'den sonra artık 'başarısız oldum başka bir şey denemeliyim' diyemezsiniz. 60'ımda millet 'yaş bitmiş' derken de ortaklarımla beraber IMAGE Halkla İlişkiler'i kurdum ve şimdi 20'nci yılını kutluyoruz.

BOTOKSSUZUM
* Anti-aging'e inanır mısınız?
Botoks'a falan inanmıyorum. Ben bunları yaptırmamaya, kaşımı falan kaldırmamaya 40 yaşında karar verdim. İnsanlar yaptırıyorlar belki biraz mutlu oluyorlar, yaşlarını geri sayıyorlar ama geçen yıllardan kaçamazsınız. Ben dişlerim de dahil hiçbir estetik müdahale yaptırmadım.

* Kırışıklıktan nasıl korundunuz?
Her sabah 15-20 dakika jimnastik yaparım. Yataktan kalkmadan ayak hareketleri ile güne başlarım, sonra boyun ve baş hareketleri yaparım. Bu sayede ağrılarımdan kurtuldum. Ben hiç ağrı çekmem. Yüzümün kırışmasını engellemek için de yüz jimnastiği yaparım. Her hareketi on kere tekrarlarım. 40 yaşımdan beri her sabah bunu alışkanlık haline getirdim. Ağız çevremde çok fazla kırışıklık olmamasının nedeni budur. Dilimi dışarı çıkartırım ve ona kadar sayarım. Ağzımı büzüp bırakırım bunu da on kere tekrarlarım. Sonra bir sağ gözümü bir sol gözümü kırparım ve bu sırada yüzümü hareket ettiririm. Bu hareketler beni daha fazla kırışmaktan korudu. Size de tavsiye ederim; ama yalnızken yapın çünkü dışardan bakınca çok da şık görünmüyor!

HASTALIK TECRÜBEDİR
* Hastalıklarla karşılaştığınızda neler yaparsınız?
Güçlenirim. Ben beş yaşına kadar konuşamamışım, sonra da çocukluğum kekeme konuşarak geçmiş. Bakın bugün konuşmamda en ufak bir sorun yok. 41 yaşında bir kaza geçirdim, kalçam kırıldı. Ameliyatta elektrikler kesildi, jeneratör çalışmadı, röntgen gelmedi ve ben topal kaldım. Doktorlar söylemeye çekindikleri için çok sonra farkına varabildim. 60 yaşına kadar bunlarla uğraştım. Topallamak bir tarafa, ağrılarla savaşmayı öğrendim. Bakın ben ağrı çekmem, nedeni çok ağrı çekmemdir. Bastonum 40 yıldır elimdedir. Bırakamam; tekrar düşme tehlikesine karşı o benim sigortamdır. Geçen gün yine bir kanser tehlikesi atlattım. Bunların yaşanması gerektiğini düşünüyorum. Halloluyor.

* Her zaman çok dik yürüyorsunuz; yaşlanmanın getirdiği eğilmekten nasıl korunuyorsunuz?
Ders aldım. Bana yürümeyi tiyatrocu dostlarım Tunç Yalman ve Ayla Algan öğretti. Hastanede yatıyordum, topal olacağım belli. Tunç Yalman yatağımın etrafında bana dersler verdi, "Ben Rus kontesiyim diyeceksin. Dimdik yürüyeceksin, içinden ben topal değilim diye tekrarlayacaksın" diye saatlerce yürüdü. Ayla Algan "Bak eline bir eşarp al ve bir tarafında salla böylece insanların dikkati bu yöne kayar" dedi. Böylesi yürümeyi 40 yaşımdan sonra öğrendim. Kaza nedeniyle hiç etek giymedim. O yüzden stilim oluştu. Ameliyat sırasında 40 yaşımda saçlarımı kısacık kesmişlerdi; o nedenle hiç saçımı kesmem, boyamam, böyle toplarım.

* Kendinize yasak koyar mısınız?
Koyarım; bana 'onbirella' derler çünkü gece saat 11'den sonra dışarıda kalmam. Çok sinirlenince uyur, sorunu sonra çözerim. Bazen sayı sayarım. Ama bazen bunlar işe yaramaz ve öyle bir bağırırım ki, herkes duyar. Fakat kin tutmam.
Haberin fotoğrafları