kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meclis'in 'Emel Abla'sına veda

Yeni Haber
Yaklaşık 1 yıldır akciğer rahatsızlığı nedeniyle evinde tedavi gören gazeteci Emel Aktuğ dün hayatını kaybetti.

Türk basınının duayenlerinden Meclis'in "Emel Abla"sı için Meclis'te tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin, eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, TBMM İdare Amiri Dursun Akdemir, Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Metin Yalman, çok sayıda gazeteci ve Aktuğ'un yakınları katıldı.

TBMM Basın Kapısı önünde düzenlenen tören saygı duruşuyla başladı. Törende konuşan Parlamento Muhabirleri Derneği Genel Sekreteri Ali Ulurasba, dün vefat eden Emel Aktuğ'un gazeteciler için öncelikle bir abla ve dost olduğunu kaydetti.

Mesleğin duayenlerinden ve Meclis'in "Emel Abla"sı olan Emel Aktuğ'un Meclis'e en erken gelip en geç ayrılan gazetecilerden olduğunu ve basın koridorunda motivasyon sağladığını kaydeden Ulurasba, meslektaşları tarafından daima örnek alınacağını ifade etti.

Törende Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Savaş Kıratlı, Aktuğ'un mesleğe katkılarının büyük olduğunu belirtirken Turkish Daily News Gazetesi Ankara Temsilcisi Yusuf Kanlı da "birçoğumuz ustasını, birçoğumuz ablasını kaybetti" dedi.

SEZGİN: BU KUBBEDE HOŞ SEDA BIRAKTI


Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin de törende yaptığı konuşmada, Emel Aktuğ'la dostluklarının 50 yıla yaklaştığını belirterek "Sevgili Emel, bu kubbede hoş seda bırakarak ayrılan nadir kişilerden biridir" dedi. Eski, yeni pek çok meslektaşının Emel ablalarının cenazesine katılmasının övgüye değer olduğunu ifade eden Sezgin, "50 yıla yaklaşan bir milletvekili-bir basın mensubu ilişkimizde, kendileri daima doğrunun, gerçeğin, sevginin, inancın, zarafetin yanında olmuşlardır. Güzel bir dostumuzu, iyi bir arkadaşımızı yitirdik" dedi.

TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin ise parlamentonun tatilde olduğu, seçim çalışmalarının yoğun olduğu bir dönemde Aktuğ'un cenaze töreninin kalabalık olmasının, kendisinin sevilen, sayılan bir insan olduğunun delili olduğunu ifade etti. Alptekin "Siyasi partiler, gerçek demokrasinin ayrılmaz bir parçasıdır. Siyaset içerisinde milletvekili olduğumuz zaman, bunu nazariyenin ötesinde yaşayarak gördük. Basın da gerçek demokrasinin ayrılmaz bir parçasıdır. Onun değerli temsilcileri de çok önemli görev ifa ediyor. Ben bütün camiaya tekrar başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

YARIN İZMİR'DE TOPRAĞA VERİLECEK

Aktuğ'un cenazesi, törende yapılan konuşmaların ardından meslektaşlarının gözyaşları arasında omuzlarda taşındıktan sonra cenaze arabasına konuldu. Aktuğ'un cenazesi yarın İzmir'de toprağa verilecek.

SEZER'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de Aktuğ'un vefatı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada "Türk basını değerli bir emekçisini kaybetti" dedi. Emel Aktuğ'un parlamentonun nabzını iyi tutan, örnek bir gazeteci olduğunu kaydeden Sezer, ailesine ve sevdiklerine başsağlığı diledi.

EMEL AKTUĞ KİMDİR?

Ankara'daki evinde dün vefat eden Emel Aktuğ, yaklaşık 1 yıldır akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle tedavi görüyordu.
1938 yılında İzmir'de doğan Aktuğ, ilk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı. Yükseköğrenim için gittiği Fransa'dan Sorbonne Üniversitesi'ndeki eğitimini bırakarak Türkiye'ye dönen Aktuğ, gazeteciliğe 1956 yılında Demokrat İzmir Gazetesi'nde başladı. 1959 yılında Kudret gazetesindeyken Meclis muhabirliğine başlayan Aktuğ, Milliyet, Son Havadis, Tercüman ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Aktuğ uzun yıllar Turkish Daily News'in parlamento şefliğini yaptı.

(ANKA)