kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Küresel ısınma 'afet' kapsamına alınıyor sıcaklık 4 derece artıyor

Afet İşleri Genel Müdürlüğü iklim değişimlerini afet kapsamına alıyor. Avrupa Doğal Afetler Eğitim Merkezi Müdürü Varol, "Küresel ısınma hayatı etkileyecek ve ölümlere neden olacak. Bu nedenle bir afettir" diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Küresel ısınma 'afet' kapsamına alınıyor sıcaklık 4 derece artıyor
İklim değişimlerinden kaynaklanan meteorolojik afetler, Afet Kanunu kapsamına alınıyor. Afet İşleri Genel Müdürlüğü, konuya ilişkin mevzuatı güncellemek ve eylem planı oluşturmak amacıyla "İklim Değişimi Komisyonu'' oluşturdu. Mevcut Afet Kanunu'nda Türkiye'deki afetler, "deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ ve benzeri afetler'' şeklinde tanımlanıyor. Yürütülen çalışma ile kapsama iklim değişimlerinden kaynaklanan meteorolojik afetlerin de alınması amaçlanıyor. Türkiye'nin yakın gelecekte "daha az yağışlı ve daha sıcak'' bir iklime sahip olacağı öngörüsünden hareketle ilgili mevzuata öncelikle "Kuraklık'' tanımı eklenecek ve mevcut afetlerin tanımı iklim değişikliklerinin etkisi çerçevesinde yenilecek. Söz konusu afetler ile ilgili risk haritaları çıkarmayı planlayan Afet İşleri Genel Müdürlüğü, iklim değişikliğinde adaptasyon sürecine ilişkin erken uyarı sistemleri, uygun katı atık alanlarının tespiti, sera gazlarının jeolojik yapı içinde emisyonunun sağlanması, binaların ısı yalıtımı ve binaların mimari özelliklerinin değiştirilmesi, nakil işlemleri, kıyı zonları, kıyı erozyonu, heyelan ve sel baskınları için uyarı sistemleri, izleme sistemleri ve benzeri konularda oluşturulacak ekip ile politikaları belirleyecek. Afet oluşmadan önce yapılacaklar, her bölge ve afet türü için tespit edilerek afet öncesi çalışmalar ve zarar azaltma çalışmalarına hız verilecek. Yetkililer, yeni yerleşim yerleri seçiminin yeniden iklim değişimi kapsamında değerlendirilmesi ve riskli bölgelerde yapılaşma yapılmaması gerektiğini belirttiler. İklim Değişimi konusunda, Komisyon ile birlikte çalışan Genel Müdürlük bünyesindeki Avrupa Doğal Afetler Eğitim Merkezi (AFEM) de dünyada iklim değişim konusundaki organizasyon ve toplantıları takip ederek, Türkiye'de bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor.

ÖLÜMLER ARTIYOR
AFEM Müdürü Nehir Varol küresel ısınmanın, "insan hayatını etkileyecek, günlük akışı kesintiye uğratacak ve ölümlere neden olacak'' sonuçlar doğuracağını ifade ederek, "Dolayısıyla iklim değişimi, sonuçlarına bakıldığında bir afettir. Daha şimdiden normalin üzerinde ölümler bu nedenle görülmeye başlamıştır. 2003 yılı yazında Avrupa'da 35 bin 118 kişi sıcak hava dalgasından hayatını kaybetmiştir'' dedi. Varol, iklim değişimlerinin yol açabileceği tabloya ilişkin Türkiye'de hazırlanan bir senaryo bulunmadığını, ancak Intergovermental Panel On Climate Change'in (IPCC) dünya ölçeğinde bir çalışması olduğunu belirtti.