kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japonya'da deprem sonrası nükleer sızıntı

Yeni Haber
Japonya'nın kuzeybatısındaki Niigata eyaleti açıklarında Richter ölçeğine göre 6.8 büyüklüğün bir deprem meydana geldi. Depremde 6 kişinin öldüğü 700 den fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi. Deprem sonrasında Kaşivazaki-Kariva nükleer santralinin bir reaktöründe nükleer su sızıntısı olduğu bildirildi.

JAPONYA'DAN ÇARPICI FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ


Santralın sahibi olan Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketinin bir sözcüsü, depremden sonra bir reaktörden nükleer madde içeren su sızıntısı olduğunu söyledi.

Daha önce santralde depremden sonra yangın çıktığı, ancak sızıntı olmadığı söylenmişti.

Sızıntının insanlara ve çevreye zarar verip vermediği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

DEPREMDE ÖLÜ SAYISI 6'YA ÇIKTI, 700'DEN FAZLA YARALI VAR


Japonya'nın kuzeybatısını vuran 6,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 6'ya çıktı. Ulusal NHK ajansı, depremde çoğu kırık, kesik ve ezilmeleri bulunan 700'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.Depremin vurduğu, eski binaların tamamen çöktüğü Kaşivazaki kentinde itfaiye sirenlerinin kesilmediği kaydedildi. Depremin merkez üssünün, Niigata eyaletinin 60 kilometre güneybatısı açıklarında, yerin 10 kilometre altında olduğu bildirilmişti.

Japon medyası ve yetkililer, depremin yerel saatle 10:13 (TSİ 04.13)'de Niigata eyaletinin 60 kilometre güneybatısındaki Japon Denizi'nde oluştuğu ve depremin ardından 50 santimetre boyunda tsunami dalgalarının oluştuğunu bildirdi. Depremde şu ana kadar 80 yaşlarındaki 2 kadının evlerinin çökmesi sonucu öldüğü kaydedildi. Bölgede artçı depremlerin oluşabileceği endişesiyle tahliye yapılıyor. Televizyon görüntülerinde birkaç binanın ve tapınağın yıkıldığı görülüyor.

Japon NHK televizyonu, yerin 10 kilometre altında oluşan depremde, bölgedeki tenlerin ve enerji santrallerinin otomatik olarak durduğu da belirtildi. Depremin 250 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'da da hissedildiği ve binaların sallandığı ifade edildi. Bu arada bölgede bulunan dünyanın en büyük nükleer enerji santrali Kashiwazaki Kariwa'nın elektrik transformatör binasında yangın çıktığı ve yangının öğle saatlerinde söndürüldüğü belirtildi. Yetkililer santraldeki yangın nedeniyle radyoaktif sızıntı riskinin olmadığını açıkladı.Depremin büyüklüğü ilk olarak 6,6 olarak açıklanmıştı.

Japonya dünyadaki büyük depremlerin yüzde 20'sinin meydana geldiği ülke olarak biliniyor. Niigata'da Ekim 2004'te Richter ölçeğine göre 6.8 büyüklüğünde deprem medyana gelmiş ve 46 kişi ölmüştü. 1995'te oluşan 7.3 büyüklüğündeki Kobe depreminde ise 6 bin 400'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Tokyo'da 1923'te meydana gelen depremde ise 142 bin kişi hayatını kaybetmişti.

(CHA)