kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

En gözde meslekler

SABAH'ta son dönemde ilginç konuları ele alan diziler dikkat çekti. Bunlardan biri, En Gözde Meslekler başlığı altında beş gün devam etti. Dizinin 11 Temmuz tarihli bölümünde denizcilik sektöründeki meslekler işlenmişti.
Dizide görüşleri aktarılan İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Faruk Karadoğan, denizcilik sektöründe maaşların yüksek olduğundan söz ederken, "bu alanda mezun olan mühendisin bir inşaat mühendisinden üç kat daha fazla maaş aldığını belirtiyor ve şöyle diyor:
"Maaşlar iki bin 500 dolardan başlıyor. Kulağıma gelen bilgilere göre beş bin dolara çıkıyor.."
Fotoğrafta İlk Kadın Uzun Yol Kaptanı başlığı altında, Seda Karakabak'ın İTÜ Denizcilik Yüksek Okulu Güverte Bölümü mezunu olduğu, uzak yol kaptanlığı yaptığı kaydediliyor. Kendisinden, "uzak yol kaptanlığı yapan ilk kadınlardan.." diye söz ediliyor.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları'ndan "biraz daha araştırma yapsanız okura sağlıklı bilgi verirdiniz" notu ile başlayan şu eleştiriyi aldım:
- Seda Karakabak, İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunudur. İTÜ Denizcilik Yüksek Okulu diye bir okul yoktur.
- Bu okuldan ilk mezun olan kadın o değildir. Ülkemizin ilk denizci kadınları üniversitenin 2004 yılında güverte bölümünden mezun ettiği Dilek Erdem (ikinci zabit) ve Nildeniz Sütçü'dür (birinci zabit).
- 5 bin dolara hiçbir uzak yol kaptanını çalıştıramazsınız. En az 8 bin dolar alırlar.
Gerçekten de İTÜ web sitesine kısa bir ziyaret, fakültenin doğru adında okurun haklı olduğunu göstermekte yeterli.
İlk Kadın Uzun Yol Kaptanı başlığı yanlış olmuş.
Maaş konusuna gelince...
Muhabir, İTÜ rektörünün "kulağıma gelen bilgilere göre" diye aktardığı maaş bilgilerini okura sunmakla yetinmemeli, bir maaş cetveli sunmalıydı. Sayfa editörü bu eksikliği eğer özgün haberde yoksa muhabirden talep etmeliydi.
Neden?
Çünkü bu bu dizinin amacı meslek arayan gençlerin sağlıklı bilgilerle akıllıca karar almasını sağlamak.