kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Aşk acısının ilacı var mı?

ESRA TÜZÜN
08.07.2007
Aşk acısını zaman mı, ilaç mı geçirir? Aşk yüzünden gerçekten acı çekilir mi? Bu sorunun yanıtını iki ünlü psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan tartıştı.....
Prof. Dr. Arif Verimli:
Aşk acı değildir, sağlıklı insanlar aşk acısı çekmez, yaşadıkları sıkıntıyı da en fazla 40 günde unutabilirler

Aşk gerçekten acıtır mı?

Normal, sağlıklı bireyler için aşk acısı söz konusu değildir. Sağlıklı bireylerin yaşadığı şeyin adı hayal kırıklığıdır. Bu da acı olarak değil ancak sıkıntı olarak tarif edilebilir.

Aşk acısını unutmanın belli bir süresi var mı?
Aldatma, terk edilme gibi duyguların maksimum yaşanma süresi iki ay sürebilir. Bu süre uzadıkça olay karmaşıklaşır. Bu da bireyin ruh sağlığının bozulduğu anlamına gelir.

Seks yaşanırsa unutmak zorlaşır mı?
Eğer seks kişi tarafından hayatının önemli ve değerli bir aktivitesi ise bu durumda ayrılığın getirdiği acı artabilir. Bu, kişinin sekse verdiği anlamla ilgilidir.

Sizce aşk acısını unutmanın en iyi yolu ilaç mı, zaman mı?
Aşk acısı normal olmayan bir boyutta yaşanıyorsa, ancak ilaçla geçer. Ruh sağlığı yerinde olan kişilerin acısını ya da sıkıntısını ise zaman geçirir.

Yeni bir ilişki aşk acısının ilacı olabilir mi?
Eskisini unutmak için yeni bir ilişki yaşanabilir. Ancak seçimin bu kez doğru yapılması lazım. Doğru seçim yapılmazsa bu ilişki de kısa sürer o zaman çekilen acı artar. Ancak doğru yapılırsa eskisi unutulur.

Kadınlar mı erkekler mi daha kolay unutur?
Erkekler kesinlikle daha kolay unutur. Erkek ve kadın beyni birbirinden kesinlikle farklıdır. Kadın ve erkekler aşk konusunda aynı şeyi düşünmezler. Biyolojik özellikleri nedeniyle erkekler daha kolay ve çabuk unutur.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan:
Kadınlar aşktan yaralanır ve acı çekerler. Ve bu acıyı kadınlar erkeklerden üç misli daha çok yaşar ve daha geç unutur
Aşk gerçekten acıtır mı?

Erkekler aşka erotik bir anlam verirler. Aşk acısı çekmezler. Ancak kadınlar aşka duygusal anlam verdikleri için acı çeker. Kadınların yaşadıkları duygusal zedelenmenin adı gerçek bir yaradır, acıtır.

Aşk acısını unutmanın belli bir süresi var mı?
Duygusal yoğunluğa ve kişilik yapısına göre durum değişir. Bazıları hiç unutmaz, travma olarak akıllarında hep kalır. Gençlik yıllarındaki aşkları için ileriki yıllarda alkolik olanlar bile vardır.

Seks yaşanırsa unutmak zorlaşır mı?
Kadınlar için yaşanan seks, unutmayı zorlaştırır. Erkek, cinselliğin olduğu aşklarda gol atma duygusu yaşar. Kolay ulaştığında unutması kolaylaşır, zor ulaştığında zorlaşır.

Sizce aşk acısını unutmanın en iyi yolu ilaç mı, zaman mı?
Aşk acısı çektiğini söyleyenlere benim tavsiyem ilgi alanlarını değiştirmeleridir. Bunu yaptıkları halde başarılı olamazlarsa ilaç alsınlar.

Yeni bir ilişki aşk acısının ilacı olabilir mi?
Yeni bir ilişkiye kaçmak aşk acısını hafifletiyor gibi görünse de rastgele ilişki kurulmuş olur. Bu nedenle büyük olasılıkla ilişkide hayal kırıklığı yaşanır, eski aşkın yenisiyle unutulması, yaralıyken zordur.

Kadınlar mı erkekler mi daha kolay unutur?
Kadın affeder ama unutmaz. Erkekler ise çok kolay unutur.