kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Diyagram: Yaşlı kurt Korchnoi, Foros Turnuvası'nda zorlanıp iyi sonuç alamadıysa da hâlâ dünyadaki her büyük usta için bir tehdit oluşturuyor. Viktor Lvovich'in Odessa'daki tek galibiyeti İsrailli büyük usta Ilia Smirin'e karşı. Korchnoi'un Ac1 hamlesinden sonra siyah taş kaybını önleyemez.

Satranç tahtasının en karanlık kareleri (1)

Özgür Akman
Satrançta hile ve şike meselesi, son yıllarda bilgisayarların güçlenmesi ve dünya şampiyonlarını yenebilecek hale gelmesiyle gündeme geldi. Satrançta nasıl hile veya şike yapılır? Bu hafta bilgisayarlardan yardım alma yollarına da bakacağız. Saniyede 100 binlerce, milyonlarca hamle hesaplayabilen silikon canavarlar, uzun ve karmaşık varyantların hesaplanması gerektiği durumlarda, insanın yapabileceği olası hataları yapmıyor. Topalov-Kramnik maçı ve tuvalet skandalıyla gündeme gelen bu konu, Topalov hakkındaki iddialarla başka bir boyut kazandı. Topalov, 10 yıldır büyükusta olsa da bir anda dünyanın en iyi iki-üç oyuncusu arasına girip, üst üste turnuvalar kazanmaya başladı. Bu şüphe yarattı. Topalov, turnuvaya kötü başlasa da ikinci yarıda müthiş geri dönüşlerle birinci olarak tamamlıyordu. Hakkındaki iddialar ispatlanamadı. Yine de başta Short olmak üzere birçok otorite, Topalov'un da hile yapmış olabileceğini ima ederek önlem alınmasını istedi. Rus büyükusta Morozevich'in bu yüzden Topalov ile maçlardan önce el sıkışmadığı biliniyor.

BİLGİSAYARIN ROLÜ
Bilgisayar ve bazı elektronik cihazlar hem açık turnuvalarda hem de amatörler arasında kullanılıyor. Geçtiğimiz yıl, Philadelphia'da düzenlenen World Open'da farklı kategorideki iki oyuncunun işbirliği yaptığı ve bilgisayar kullandığına dair iddialar gündeme gelmiş, hatta birinin kulağında bir dinleyici cihazı bulununca turnuvadan uzaklaştırılmıştı. Bu oyuncu, işitme cihazı kullandığını iddia etse de o cihazın bir ses alıcısı olduğu ortaya çıkınca, turnuvadan uzaklaştırılmaktan kurtulamadı. Diğer oyuncu ise turnuvayı ancak salona her gelişinde sıkı bir aramadan geçerek tamamlayabildi. Hindistan'da ise bir anda 1900 seviyesinden 2400'e çıkan Umakant Sharma, turnuvada üzerinde gizli bir yerde bluetooth taşırken yakalanınca, müsabakalardan 10 yıl men cezası aldı. Almanya'da Lampertsheim kasabasında düzenlenen bir açık turnuvada ise cep bilgisayarıyla tuvalette rakibi tarafından suçüstü yakalanan bir oyuncu turnuvadan çıkartıldı. Gelecek hafta, diğer şike ve hile yollarına ve alınan önlemlere göz atacağız.
Haberin fotoğrafları