kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kolombiya'nın İstanbul Fahri Konsolosu Martha Ardilla Ülkümen, işadamı eşi Refik Ülkümen ile evli.

Evimizde Noel de Ramazan da kutlanır

BARIŞ ERDOĞAN / HABER MERKEZİ
Türk diplomasisine damga vurmuş Ülkümen Ailesi'nin gelini Martha Ardilla Ülkümen, eşiyle üç nikahla evlenmiş. Çocukları hem vaftiz, hem de sünnet olan Ülkümenler'in evinde hem Noel, hem de Ramazan bir arada kutlanıyor..
KOLOMBİYALI MARTHA ARDILLA ÜLKÜMEN
Türkiye'nin en diplomat gelini Martha Ardilla Ülkümen... 1998'den beri Kolombiya'nın İstanbul Fahri Konsolosluğu'nu yürüten Ülkümen, işadamı eşi Refik Ülkümen ile ABD'de öğrenciyken tanışmış... Ülkümenler, diplomasi ve iş dünyasına birçok önemli isim yetiştirmiş köklü bir aile. En ünlü üyesi ise, İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'nin Rodos konsolosluğunu yapan Selahattin Ülkümen. 1944 yılında adayı işgal eden Alman Nazi kuvvetlerine karşı çıkarak 50 Yahudi'yi mutlak ölümden kurtarmayı başaran, tarihe geçmiş bir isim... Bir diğer Ülkümen ise, Birleşmiş Milletler Protokol Şefi Ufuk Ülkümen. Bu açıdan bakınca, diplomat bir ailenin diplomat bir gelini olması hiç de şaşırtıcı değil... İşte Ülkümen'in anlattıkları...

BABA EVİNDEN ALINIR

* Eşim Refik Ülkümen ile ABD'de öğrenciyken tanıştık. Okul sonrası o Türkiye'ye gitti. Kısa dönem askerlik yaptı. O dönem birbirimizden ayrı kalamayacağımızı anladık ve evlenmeye karar verdik. Ben de o sırada yüksek lisansımı bitirmiş Birleşmiş Milletler'de çalışmaya başlamıştım. Evlilik nedeniyle işimi bıraktım. Kolombiya gelenekleri Türkiye'deki gibi sıkı. Kızı baba evinden almak lazım. Eşim, ailesi ve yakın akrabaları ile Kolombiya'ya; başkent Bogoto'ya geldiler.

ÜÇ NİKAH KIYDIRDIK

* Ülkemi terk edip uzaklara gidecektim. Ailemin benden ve eşimden son bir isteği vardı. Kilisede dini Katolik nikahı kıyılmasını istiyorlardı. Ancak Müslüman bir adamla nikah kıymayı kabul edecek papaz bulmakta zorlandık. Kolombiya'daki din adamları Avrupa'dakilere göre tutucu. Sonunda imdadımıza ufku açık bir din adamı yetişti. Sonradan çocuklarımızın vaftiz törenini de aynı papaz yaptı. Kolombiya'daki Katolik nikahından sonra, Türkiye'de imam ve resmi nikah da yaptırdık.

* Türkler Latinler'e çok benziyor. Sıcakkanlı ve insancıllar. Ama adetler, gelenekler farklı. İlk zamanlar bunları öğrenmekle geçti. İskenderun'da iki yıl yaşadık. Orada Türkçe kursu yoktu. İstanbul'dan kitaplar getirttik, tek başıma Türkçe öğrenmeye başladım. Kadınların çalışma hayatının içinde olmaması beni şoke etti. Zamanları bir kabul gününden diğerine

diğerine gitmekle, kağıt oynamakla geçiyor. Bu bana göre değildi. Eşimle konuştum, işyerinde bana da bir masa açtılar. Bugün Fahri Konsolosluk görevim dışında Karayip ve Latin Amerika Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Üyesi'yim.

TÜRKİYE'NİN AVUKATI

* Çocuklarımın İspanyolca öğrenmesi için çok caba harcadım. Onlarla hep İspanyolca konuştum. Bana Türkçe yanıt verdiklerinde içim yansa da yüzlerine bakmadım. Şimdi 14 yaşındaki oğlum Serkan ve dokuz yaşındaki kızım Melisa çok güzel İspanyolca konuşuyor. Ayrıca Türkçe, İngilizce ve Fransızca biliyorlar.

* Dünyanın her yerinde önyargılı insanlar var. Türkler'i ya da Müslümanlar'ı tanımadan peşin hükümlü olabiliyorlar. Asla Türkler hakkında kötü bir şey konuşturmuyorum. Burada bazı sorunlar olsa da gerçek bir demokrasi var. Tüm dinler, milletler bir arada barış içinde yaşıyor. Kolombiya'nın neredeyse hepsi Katolik, farklı milletlerden insan yok. O yüzden çok kültürlülük pek bilinmiyor, anlaşılmıyor.