kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yerleştirme sonuçları internette açıklanacak

Yeni Haber
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS yerleştirme sonuç belgelerinin adaylara bu sene gönderilmeyeceğini belirterek '''Adaylar yerleştirme sonucunu ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenebilecek'' dedi.

ÖSS sonuçlarının açıklanmasının ardından, yerleştirme sonuçlarının öğrenilmesine ilişkin sorularını yanıtlayan Yarımağan, adaylara gönderilen sonuç belgesinin üzerinde sadece ''hiç bir yükseköğretim programına yerleşmediniz'' ya da ''şu üniversitenin şu programına yerleştiniz'' ifadelerinin yazdığını belirtti.

2007 ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU için tıklayınız


Yarımağan, şunları kaydetti:''Bu seneden itibaren öss yerleştirme sonuç belgeleri adaylara gönderilmeyecek. Önceden de öğrenci internetten nereye yerleştiğini öğreniyordu, daha sonra adresine belge geliyordu. Biz sonuç belgesini gönderene kadar üniversiteye kayıt zamanı sona eriyor ve gönderilen belge bir işe yaramıyordu. Ancak bu seneden itibaren bu uygulamayı kaldırdık.

Biz bunları postaladığımız için kart baskı, posta masrafı için de adaylardan para alıyoruz. Onun için dedik ki, biz adaylardan para almayalım, bunu da basmayalım.Biz zaten üniversitelere hangi öğrencinin hangi programı kazandığını, resimleriyle ve bilgileriyle gönderiyoruz. Adaylar da bunu ÖSYM'nin internet sayfasından (www.osym.gov.tr) öğrenecekler.''

YURTKUR TERCİHLERİ DE İNTERNETTEN


YURTKUR ile ilgili bilgilerin verilmesi konusunda adayların tercih yaparken kredi ve yurt istek bilgilerini bildirmeyeceklerini söyleyen Prof. Dr. Yarımağan, önceden YURTKUR ile ilgili isteklerin yerleştirmeden önce, tüm tercihler için ayrı ayrı yurt ve kredi taleplerinin alındığını anımsattı.

Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra adayların üçte ikisinin hiçbir yere yerleşmemiş olduğunu belirten Prof. Dr. Yarımağan, şunları kaydetti:''Böylece biz bu istekleri boşu boşuna almış oluyoruz. Yerleşenler de zaten bir yere yerleşiyor, oysa biz tercih sayısı kadar gereksiz yere adaydan bilgi almış oluyoruz. Onun için günümüz koşullarında bunun önceden alınması doğru değil.Yerleştirme sonucunu öğrenen aday bir yere yerleşmişse YURTKUR ile ilgili tercihlerini bizim bildireceğimiz tarihler arasında ÖSYM'nin internet sayfasından yapacak.''

ÖSS KILAVUZU BUGÜN AÇIKLANDI

Üniversite adaylarının, Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarına göre tercih yapabilmeleri için gerekli olan (ÖSS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı.

Adaylar, içinde tercih formunun da olduğu Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu, orta öğretim kurumu müdürlüklerinden, ÖSYM Sınav Merkezlerinden ve ÖSYM bürolarından 3 YTL karşılığı temin edebilecek. Kılavuz, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer alıyor.

Tercih yapma işlemleri 23 Temmuz-3 Ağustos 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Tercihler, başvuru merkezlerine yapılabileceği gibi bireysel olarak ÖSYM'nin internet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve ÖSYS şifresiyle de yapılabilecek. Tercih bildirimi faks, posta, elektronik posta gibi yollardan yapılmayacak.

TERCİHLER İNTERNET YOLUYLA DA GÖNDERİLEBİLECEK

Başvuru merkezleri aracılığıyla tercihini yapacak adayların bu işlem için başvuru merkezinden randevu alması gerekecek.

Adaylar kılavuzda yer alan kurallara uygun olarak doldurdukları formları, başvuru merkezine teslim edebilecekler.

Tercihler, internet yoluyla da ÖSYM'ye gönderilebilecek. Bu yolu kullanacak adaylar ''www.osym.gov.tr'' internet adresinden gerekli bilgilere ulaşabilecekler.

TERCİH YAPACAKLARIN DİKKAT ETMELERİ GEREKENLER

Adaylardan, 2007-ÖSS'ye girip 160 ve üstünde puan alanlar, 2007-ÖSS'ye girip aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar ve sadece sınavsız geçiş için başvuranlar tercih yapabilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların ise tercih formu doldurmalarına gerek bulunmuyor.

Tercih yapacak adayların kendi alanlarında veya alanları dışında yazacakları programlara dikkat etmeleri gerekiyor. Adaylar, lisede okudukları alanla ilgili bir programı tercih ederlerse ÖSS belgelerindeki 0.8 katsayısıyla çarpılarak hesaplanmış puanlarını, alanları dışında bir programı tercih etmek istiyorlarsa 0.3 katsayısıyla çarpılarak hesaplanmış puanlarını göz önünde bulunduracaklar.

Sınavda 160 ve 185 arasında puan alan adaylar meslek yüksek okulları ile açık öğretim programları, 185 ve üstünde puan alan adaylar da lisans programları arasından tercih yapabilecekler.

Adaylar, ÖSS sonuç belgelerindeki SÖZ-1, SAY-1, EA-1 puanlarıyla meslek yüksek okullarına veya bazı lisans programlarına, SÖZ-2, SAY-2 ve EA-2 puanlarıyla lisans programlarına yerleştirilecekler. Dil puanlarıyla üniversitelerin yabancı dille ilgili bölümleri tercih edilebilecek.

AJANSLAR