kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal'dan Erdoğan'a yanıt

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Baykal, mal varlığını açıklamasını isteyen Başbakan Erdoğan’a "Ağzını bile açamazsın. Siyasi etik, siyasi ahlak, kamu malına saygı adına benimle hiçbir şey konuşamazsın" dedi. ..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, mal varlığını açıklamasını isteyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 çocuğunun 1 trilyon değerinde bir arazi aldıklarını iddiasında bulunarak "Ağzını bile açamazsın. Siyasi etik, siyasi ahlak, kamu malına saygı adına benimle hiçbir şey konuşamazsın" dedi. Baykal bir bakanın oğlunun da 400 dairesi olduğunu öne sürdü. Baykal bakanın ismini açıklamadı.

Baykal CNN Türk'ün canlı yayınında gündemdeki soruları yanıtladı. Seçim meydanlarında siyasi parti liderlerinin birbirlerine yönelik sert mesajları hakkında değerlendirmede bulunan Baykal, kimseye hakaret etmediğini ve kimseyi küçük düşürmeye çalışmadığını söyledi. Muhalefet partisi lideri olarak görevini yerine getirdiğini belirten Baykal, "Söylediğim her şey belgelidir, somuttur. Başbakan bu ciddi iddialarım karşısında çok rahatsız oluyor, tedirgin oluyor. Cevap veremiyor çünkü verecek bir cevabı yok. İşi kişisel suçlamaya hakarete dedikoduya çekiyor. Ben buna girmeyeceğim. Ciddi konulardaki tartışmamızı Başbakan kayıkçı kavgasına çekmek istiyor" dedi.

"GÜLÜNÇ HALE DÜŞÜYOR"


Baykal, Erdoğan'a karşı düşmanlık duygusu içinde olmadığını ifade ederek, "Hiçbir zaman kişiliğe hakarete yönelik doğru olmayan, kişiliğine saldırı niteliği söylemi kabul etmedim. Ne hastalığı konusunda, ne ailesiyle ilgili olarak... Çok özen gösterdim" diye konuştu.

Eleştirilerinin hepsinin belgeli olduğunu kaydeden Baykal, bunun Başbakan Erdoğan'ı rahatsız ettiğini savunarak, "Mazotta ÖTV almayacağız diyoruz, çiftçinin mazotundan ÖTV almayalım diyoruz. ÖTV de litre başına 1 YTL. Ciddi bir indirim olacak. Buna karşı çıktı konuştu, aldırmadım. Dedim ki 'Sen oğlun Burak'ın gemisine mazotu ÖTV'li mi veriyorsun ÖTV'siz mi veriyorsun? Çıt yok, kızıyor ve tepki olarak olmadık şeyleri gündeme getirmeye çalışıyor. Bunu yaptıkça gülünç hale düşüyor" dedi. Baykal, sözlerinde hakaret içerdiğine dair hiçbir mahkeme kararı olmadığını belirtti.

EKRANA ÇAĞIRDI

Başbakan Erdoğan'a "Televizyonda tartışalım" çağrısını yineleyen Baykal, "Diyorum ki 'gel televizyonda konuşalım. Çıkalım 70 milyonun karşısına, ben haklı mıyım değil miyim? Başbakan haklı mı değil mi? Benim hakkımda söylediği lafları milletin önünde söylesin bakalım televizyonda. Korkuyor, kaçıyor, gelmiyor" diye konuştu.

Baykal, Başbakan Erdoğan'ı son dönemlerde hiçbir ciddi basın toplantısı yapmamakla da suçladı. Seçilmiş bazı gazetecileri baskı altında bir şekilde uçağına alarak sorularını yanıtladığını ifade etti.

BAŞBAKAN ÖZÜR DİLEMELİ

Erdoğan'ın "cumhurbaşkanını uzlaşarak seçelim" söylemleri hakkında "3 ay önce bugün geldiği noktada olsaydı Türkiye'de cumhurbaşkanlığı diye bir sorun olmazdı" değerlendirmesini yaptı. Baykal, Erdoğan'ın "Bu cumhurbaşkanı sorununu Türkiye'nin başına ben sardım, özür dilerim" demesini isteyerek, yeni cumhurbaşkanın tamamen tarafsız olmasını istediğini ve kendisinin hiçbir ön şartının olmadığını söyledi.

MAL VARLIĞI TARTIŞMASI

Başbakan Erdoğan'ın "Baykal mal varlığını açıklasın" sözlerini sert bir şekilde eleştiren CHP Lideri Baykal, aklı başında hiç kimsenin kendisinin ve ailesinin mal varlığıyla ilgili tartışma ihtiyacı hissedemeyeceğini belirterek, "Böyle bir mesele yok. Ama Başbakan'ın böyle bir meselesi var. Başbakan kendisiyle, çevresiyle, yakınlarıyla ilgili tartışmaları saptırabilmek anlamsız gereksiz tartışmalar üretmeye çalışıyor. Bunların hiçbir önemi yok. Ama Başbakan'la ilgili ortaya atılan iddialar önemli, ciddi. Başbakan bu iddialara cevap vermektense o da suçlamalar yapmaya tartışıyor" diye konuştu.

Son 30 yıldır sadece Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı olarak 50 günlük kamu sorumluluğu olduğunu hatırlatan Baykal, 1980 darbesi sonrasında ve Özal döneminde bile açığının çıkmadığını söyledi.
Erdoğan'a yönelik eleştirilerini sertleştiren Baykal şöyle konuştu:
"Ben belediye başkanlığı yapmadım. Belediye başkanlığından önceki konumumla, sonraki konumum hakkında kimse bir şey söyleyemez. Belediye başkanlığı dönemi içindeyken hiçbir iş adamı çıkıp 'bu 1 milyar dolar servet yaptı' demedi. Demiş olsa ben mahkemeye verirdim. Diyen dedi, denilen de bunu içine sindirdi. İktidar dönemlerinde bana 30 bin dolarlık pırlanta gerdanlık hediye edilmedi milletin önünde."
Eşinin ve kendisinin, ailesinden miras kalan malvarlığı dışında kendi tasarruflarıyla aldıkları birkaç emlakları olduğunu açıklayan Baykal, bu konuda hiçbir sıkıntılarının olmadığını söyledi.

SEN KİM OLUYORSUN?

CHP lideri Baykal şu iddiaları dile getirdi:
"Başbakan'ın 2 çocuğu, ki çocuklar eş dost bursuyla okudular maddi imkansızlıktan dolayı, geldiler hemen gemi aldılar. Ondan sonra 1 trilyon olduğu resmen beyan edilen bir arazi aldılar. Yani eş dost bursuyla okuyan çocuklar, helal olsun, herhalde tasarruf ettiler, biriktirdiler, çok çalıştılar, ürettiler aldılar helal olsun. Bugün gazetelerde yer almış 500-600 tane dairesi olan bakan çocukları var. Bunlar da herhalde bu dönemde çok çalıştılar, terlediler.
Nedense bunların hepsi bu son dört buçuk yılda oldu. Şimdi bunların sorumluları gelmiş bana 'Deniz Baykal mal varlığını açıklasın' diyor. Hadi canım sen de, sen kim oluyorsun. Ağzını bile açamazsın bana. Sen, siyasi etik siyasi ahlak kamu malına saygı adına benimle hiçbir şey konuşamazsın. Bak ben hep muhalefetteyim, muhalefette olarak bunları söylüyorum. Sen iktidardasın bütün imkanlar elinde. Ne yapabilirsen yap. Ama sen hele bir iktidarı kaybet bakalım ne oluyor."
Başbakan Erdoğan'ı hakkındaki dosyaları inceleyen müfettişleri ve savcıları baskı altına almakla suçlayan Baykal, iktidara gelmeleri durumunda dokunulmazlıkları kaldıracaklarını yineledi. Baykal, Erdoğan hakkında zimmet, evrakta sahtecilik, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık ve cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak gibi dosyaların bulunduğunu hatırlatarak, "Geldiğimiz zaman bunların tümünün dokunulmazlıklarını kaldıracağız. Marş marş mahkemeye... Git orda aklan da gel, git orda hesabını ver de gel" şeklinde konuştu.

(ANKA)