kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Oyunların açılışında Trabzon'un yerel oyunu kolbastı gösterisi olacak. Maskot olarak ise Trabzon denilince ilk akla gelen hamsi figürü kullanılmış (sağda).

Trabzon imajını sporla tazeliyor

ECE KOÇAL
30.06.2007
2-8 Temmuz arasında düzenlenecek Karadeniz Oyunları için hazırlıklar tamamlandı. Gençlerin yoğun emek verdiği organizasyonla, son aylarda Trabzon hakkında yaratılan kötü imajın da silinmesi amaçlanıyor..
Trabzon önümüzdeki hafta, belki de tarihinin en renkli anlarını yaşayacak. Futbol başta olmak üzere, sporun birçok çeşidiyle haşır neşir olan bu kentin dört bir yanı, 1. Karadeniz Oyunları'nın bayraklarıyla dolmuş durumda. Yeni spor tesisleri yapıldı, gönüllü olarak çalışacak Trabzonlu gençler eğitimlerini aldı ve milli sporcular da artık yavaş yavaş şehre geliyor... Oyunlara kısa bir süre kala şehirdeki bu coşkuya tanık olduk ve Trabzonluların bu organizasyona nasıl hazırlandıklarını gözlemledik. Konuştuğumuz hemen herkes bir konuda hemfikir: Son zamanlarda gerçekleşen iki olay yüzünden (Hrant Dink suikastı ve Santa Maria Katolik Kilisesi papazı cinayeti) Trabzonlular hakkında yaratılan kötü imajın silinmesi için bu oyunlar çok önemli. 'Karadeniz Gençlerle Renkleniyor' sloganıyla, bu yıl ilki düzenlenen Karadeniz Oyunları'na Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan'dan, 18 yaş altında 2 bin sporcu katılıyor. Yarışmalar ise atletizm, basketbol, jimnastik, futbol, güneş, voleybol, okçuluk, tekvando, yüzme ve bisiklet olmak üzere 10 dalda düzenleniyor. Bunların gerçekleştirilmesi için şehirdeki kapalı spor salonları onarıldı, yüzme havuzu yenilendi ve atletizm pisti yapıldı. Tabii oyunların hazırlığı bunlarla bitmiyor. Avni Aker Stadyumu'nda ilk gün gerçekleştirilecek açılış gösterisi için de aylardır büyük bir çalışma yürütülüyor. Olimpiyat meşalesinin yakılması, Sertab Erener konseri, uçan adam gösterisi gibi etkinliklerin yanı sıra bir gösteri var ki, tam anlamıyla Trabzonluları anlatıyor. O da, tüm Trabzonlu gençlerin "Hepimiz doğuştan biliriz," dediği kolbastı adlı mahalli oyun. Açılışta lise ve üniversite öğrencilerinin oynayacağı bu mahalli oyuna, ilk kez koreografi uygulanmış. Kolbastı, bundan yaklaşık 65 yıl önce Trabzon'un Faroz Mahallesi'nde doğmuş. Ritmi son derece yüksek, adeta horonla çiftetelli karışımı bir oyun. Trabzonlular bu oyunu bir marka haline getirmek istiyor.

BİR ÇEŞİT MEYDAN OKUMA
Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nde öğretim görevlisi ve kendisi de bir Farozlu olan Ferdi Sakallıoğlu, bu oyunun tarihini şöyle anlatıyor: "Bizim mahallemizde çok sevilen iki simanın birbiriyle dargınlığı söz konusuydu. Biri Konstantin Muammer, diğeri Bıçakçı Ali Osman. İkisi de çok sevildiği için, mahalleli bir sünnet düğününde onları barıştırmak istemiş. İkisi de sahneye davet edilmiş ama ortaya çıkınca da hemen barışmamışlar. Birbirlerine aşık atarak, güç gösterisi yaparak sahneye çıkmışlar. Kolluk kuvvetlere karşı çıkarken bu oyunun çıktığını söyleyenler de var. Ama o zamanlar bizim mahalleye kolluk kuvvetlerinin girme ihtimali yoktu. Çünkü dayanışma içinde olan bir mahalledir. Her yıl bizim limanda Kabotaj Bayramı düzenlenir. Bu bayramda ve düğünlerde oynarız." Faroz, bir balıkçı mahallesi olduğu için figürlerde bundan esinlenmeler var. Karabatağın sudan çıkması, karga dövüşü, balık sıçraması gibi... Yedi dakika süren bu gösteride Fuat Saka'nın müziği kullanılıyor. Kolbastı gösterisinde yer alan gençler, burada dans etmenin her Trabzonlu için bir görev olduğunu düşünüyor. Kimi çok zevkli olduğıu için kimi de spor vazifesi gördüğünden bu oyunun tutkunu. Pek çoğuna göre ise kolbastı Trabzonlu gençlerin asi ruhunu yansıtıyor.
Haberin fotoğrafları