kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sokak modası İslamofobi'ye karşı

Yaprak Aras ŞAHİNBAŞ
İngiltere'de bugünlerde, üzerinde 'Panik olmayın, ben Müslümanım' yazan tişörtler dikkat çekiyor. Bu tişörtler aslında 'İslamofobi'yi hedef alıyor..
Üzerinde 'Don't Panic, I am Islamic' (Panik olmayın, ben Müslümanım) yazan bu tişörtlere Londra'nın en turistik alışveriş merkezlerinden biri olan Portobello Street'te rastladım. Sokak modasının en yeni örneklerinin satıldığı dükkanda hayli göze çarpıyorlardı. Yine dikkat çekmesi için olacak, mağazanın dışında duran mankenin üzerine de giydirilmişti. Geçtiğimiz haftalarda Glasgow Havaalanı'nda yaşanan terör saldırılarının ardından dozu biraz daha artan İslamofobi'yi konu alan tişört, şimdiye kadar gördüğüm örneklerin kesinlikle en esprilisiydi. İslam korkusu anlamına gelen İslamofobi son yıllarda tüm dünyanın tartıştığı bir kavram. ABD ve Avrupa'da, İslam dinini terörle özdeşleştiren ve Müslümanları 'potansiyel tehlike' olarak görenlerin sayısı azımsanamayacak kadar çok. Ve gün geçtikçe de artıyor ne yazık ki. 11 Eylül, Madrid ve Londra'daki terör saldırılarının andırndan daha da büyük bir ivme kazanan İslamofobi'nin en büyük mağdurları ise, yine buralarda yaşayan Müslümanlar. Çoğu zaman paranoya raddesine varan fobi yüzünden (Metallica'nın solisti James Hetfield'in sakalı yüzünden terörist sanılması ve havaalanında sorgulanmasını hatırlayın!) Müslümanlar okulda, işyerinde ve günlük hayatın birçok alanında ayrımcı tutum ve uygulamaların hedefi olabiliyor.

ÇİVİ ÇİVİYİ SÖKER
Bunun sonucunda bazıları kimliğini ön plana çıkarmaktan kaçınıyor. Kimileri ise 'çivi çiviyi söker' mantığıyla İslamofobi'nin üzerine üzerine gidiyor. Özellikle şehirli ve genç Müslüman azınlık arasındaki yeni trend, bu tişörtte de olduğu gibi, İslam dinine duyulan bağlılığı giyim-kuşama taşımak. Üzerlerinde 'Islam is not a militant faith' (İslam saldırgan bir din değildir), 'Proudly Muslim' (Müslüman olmaktan gurur duyuyorum), 'Islam=Peace' (İslam eşittir barış) gibi yazılar bulunan kıyafet ve aksesuarların yanı sıra ayyıldız baskılı modeller de revaçta. İslam dininin hoş karşılamaması nedeniyle bu ürünlerde resimlerden çok sloganlar ve yazılar tercih ediliyor. Minare, rahle gibi desenler de sıklıkla kullanılıyor. 'I love Allah' (Allah'ı seviyorum) yazılı ürünler ise daha çok Amerikalı Müslümanların zevkini yansıtıyor.
Haberin fotoğrafları