kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD, Iraklı erkekleri fişliyor

Yeni Haber
Amerikan ordusu, Iraklı erkeklerin parmak izlerini alarak ve iris taraması yaparak, direnişçileri yakalamak için dev bir veri bankası oluşturuyor. ..
USA Today gazetesinin haberine göre, Iraklıların kontrol noktalarında, iş yerlerinde ve kısa süre saldırı düzenlenen yerlerde taşınabilir tarayıcılar (scanner) veya özel donanımlı dizüstü bilgisayarlarla kişisel bilgilerini alan Amerikan askerleri, Bağdat içinde ve çevresindeki semtlerde kapı kapı dolaşarak veri topluyorlar.

Hızlı bir şekilde ilerleyen program Iraklıların fazla direnişiyle karşılaşmazken, Amerikalı komutanlar, bu verilerin, şüpheli militanların yerleşim yerleri dışında tutulmasında ve Amerikan askerleriyle Iraklı sivillere saldırı düzenleyenlerin kimliklerinin belirlenmesinde yardımcı olacağını belirtiyorlar.

Irak'ta başka güvenilir bir kimlik belirleme sistemi bulunmuyor. Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı Korgeneral David Patraeus, sistemin başarılı olduğunu belirterek, programın çeşitli faaliyetlerle alakalı kişileri tanımakta kendilerine büyük kolaylık sağlayacağını söyledi.

Patreaus'un danışmanı Albay Michael Meese de, şu anda 200 olan taşınabilir tarayıcı sayısının yıl içinde 3 bin 800'e çıkacağını ve her askeri takıma birer tane dağıtılacağını belirterek, cihazların verileri hem toplayıp hem de gösterebildiğini, Amerikan askerlerine bir kişinin sicili görme ve buna göre hareket etme imkanı tanıdığını kaydetti.

İlk olarak 2004'te direnişçilerin merkezi durumundaki Anbar vilayetinde başlatılan programa kısa süre önce Bağdat bölgesi de dâhil edilirken, marttan bu yana 10 bine yakın kişiye "biyometrik veri" olarak da bilinen parmak izi ve iris taraması yapıldıktan sonra kontrol noktalarında birer kimlik kartı verildi.

6500 dolar değerindeki bir taşınabilir tarayıcı 10 bin kişinin veri kaydını belleğinde tutabiliyor ve merkezi veri bankasına bilgileri aktarıyor.

İKİ GÜNDE İKİ GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan, New York Times gazetesinin bir Iraklı çalışanı bugün Bağdat'ta uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü. Gazetenin Bağdat bürosundan yapılan açıklamada, 23 yaşındaki Halid Hasan'ın Seyidiye mahallesinde işine giderken vurularak öldürüldüğü belirtildi.

Bağdat'ta iki günde iki gazeteci öldürüldü.