kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Çiftçiye sahip çıkacağız

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Eve Dönüş Yasasının, teröriste af yasası olduğunu'' kaydederek, ''Bir tane terörist dağdan inmedi, ama cezaevinde mahkum olan teröristlerden çıkıp dağa gidenler oldu'' dedi.

Baykal, partisince Elazığ'da PTT Meydanı'nda düzenlenen mitingde, Başbakan'ın işi gücü bırakıp kendisiyle uğraştığını kaydederek, ''Bize 'cibilliyetsiz bunlar' diyor. Bana mı, partime mi diyorsun? Bir hükümet adamı, bir Başbakanın ağzına bu kelime yakışmaz. Benim soyum belli, sopum belli. 'Başbakan'ın yolsuzluk dosyası var' diyorum kızıyor. 'Terör konusunda yanlış yapıyorsun' diyorum kızıyor. Yanlış yapıyor'' diye konuştu.

Başbakan'ın ''Türkiye'de terör bitti mi de Kuzey Irak'a sıra geldi. Bırak Kuzey Irak'a dokunmayalım'' dediğini söyleyen Baykal, ''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının bunu söyleyemeyeceğini'' kaydetti. Türkiye'deki terörün Kuzey Irak'tan beslendiğini, terörün kökünün orada, şehitlerin ise burada olduğunu ifade eden Baykal, Başbakan'ın ''Barzani ağzıyla terör politikası yaptığını'' iddia etti.

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Yanlış. Eve Dönüş Yasasını bu Hükümet çıkardı. Eve Dönüş Yasası, teröriste af yasasıdır. Bir tane terörist dağdan inmedi, ama cezaevinde mahkum olan teröristlerden çıkıp dağa gidenler oldu. Başbakan, 18 Nisanda bir kanun teklifi yaptı Meclise. Başbakan kendi imzasıyla bu kanun teklifinde 'Terör örgütü kurucusu pişmanlık yasasından bir defa yararlanabilir' diyor. Ben bunları gösteriyorum bunlara bozuluyor, kızıyor. Bana, 'Deniz Baykal'ın yaşı 70 ama siyasi etikten yoksun. Zaten kendisi Başbakan olmak da istemiyor' demiş. Benim yaşımla ilgili Allaha şükür bir şikayetim yok. Eğer bir Başbakan siyasi rakibinin, politikaları, değerleri, uygulamaları, anlayışı ve amaçlarının yerine hastalığı, yaşını dedikodu yapıyorsa o bir zavallıdır.''

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Baykal, Başbakan Erdoğan'ın 360 milletvekili ile cumhurbaşkanını seçemediğini söyledi. Baykal, ''Başbakan bize kılavuzu karga olan diyor. Bizim kılavuzumuz falan yok, kılavuza ihtiyacımız da yok. Bir kılavuza ihtiyacı olan varsa o da Başbakan'ın kendisidir'' dedi. ''360 milletvekiliyle Cumhurbaşkanını seçmeyi başaramayana bir kılavuz gerektiğini'' ifade eden Baykal, şöyle konuştu: ''Sevgili Elazığlılar elinizi vicdanınıza koyun. 360 milletvekili olan bir parti nasıl Cumhurbaşkanını seçemez. Üstelik muhalefet partisi olarak biz 'bir AK Partiliyi de seçebiliriz, uzlaşma lazım' demişiz. Ama 'uzlaşma muzlaşma yok,Ana Muhalefet Partisine gitmek zaman israfıdır' demişler.


Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olmasının önündeki engelleri biz kaldırmadık mı? Onun inancı, onun anlayışı, onun değerleriyle meşgul olduk mu? Bu konuda bir takım engelleri kaldırmak lazım dedik. Millet tavrını ortaya koydu. Millete olan saygımızdan dolayı bunu yaptık. Onun anlayışını, dinini aklımızın kenarından bile geçirmedik. Bundan önceki cumhurbaşkanlarını, inançlarını, dinini düşünerek mi seçtik? Böyle şey olur mu? Hepsi bu memleketin dürüst, namuslu evlatları değiller miydi? Başaramadılar, yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Şimdi de 'uzlaşma lazım' diyorlar. Kime kılavuz lazım? 360 milletvekiliyle cumhurbaşkanını seçememiş, ondan sonra da bana 'kılavuz' diyor. Hadi canım sende.''Baykal, kılavuza ihtiyaçlarının bulunmadığını belirtirken tek kılavuzlarının Gazi Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyledi.

''YAPACAKLARIMIZ''

Baykal, CHP olarak iktidara geldiklerinde ilk olarak çiftçiye sahip çıkacaklarını belirterek, yapacaklarını şöyle sıraladı: ''Çiftçinin mazotundan ÖTV almayacağız. CHP döneminde Yeşil Kart kalkacak. Yeşil Kart yolsuzluk kaynağıdır. Adamın altından Mercedes var, sırtını AK Parti kodamanına dayamış, muhtarı, kaymakamı ayarlamış cebinde Yeşil Kart. Yeşil Kart yerine nüfus cüzdanı olacak. Bunun şerefi onuru var.''

Türkiye'deki eğitim sistemini de eleştiren Baykal, ÖSS'nin Almanya'da Avrupa'da olmadığını belirterek, ''ÖSS saçmalığına son vereceğiz'' dedi. Miting alanında toplananlara Elazığ'daki fabrikalara ne olduğunu soran Baykal, Türkiye'nin emeğinin, alın terinin ve zenginliğinin kanadığını söyledi. Türkiye'nin artık yeni bir iktidar, yeni bir sayfa açmak ve adaletli dönem istediğini ifade eden Baykal, 10 gün sonra Türkiye'de yepyeni bir siyasi tablonun ortaya çıkacağını bildirdi.

''YAPMAYACAKLARIMIZ''

Deniz Baykal, iktidara geldiklerinde halkı ezdirmeyeceklerini söyledi. Çiftçi, emekli, işsiz genç ve esnafın ezildiğini ifade eden Baykal, ülkeyi soydurtmayacaklarını, devleti böldürtmeyeceklerini bildirdi.


Bütün bunları yapmak için desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade eden Baykal, şöyle devam etti: ''Sakın ha olayı parti olayı olarak anlamayın. Bugün çekilen sıkıntılar artık parti işinin geride kalmasına neden olmuştur. Eğer sorun Türkiye ise çare CHP'dir. Ben falan partiye oy verdim, merkeze verdim. Hepsi başımla beraber, hepsini saygı ile karşılıyorum. Ama bugün ayrışma günü değil. Gün ideoloji günü değil, gün sağcılık, solculuk günü değil, gün parti günü değil. Bu devlette bizim, bu millette bizim, sağcısıyla solcusuyla Alevisiyle Sünnisiyle etnik kökeni ne olursa olsun bütün kesimleriyle hepimiz Türk milletinin parçasıyız. CHP bu milletin partisidir.''