kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Danone Enstitüsü Genel Sekreteri Özlem Baykul

Danone'nin etiketleri Türkiye'de de değişecek

Ebru ERDOĞAN PARİS
AB ülkelerinde etiketlerine yeni bilgi eklemek zorunda kalan Danone Türkiye'de satılan fonksiyonel gıda ürünlerinde etiketleri değiştirecek..
Avrupa Birliği'nde (AB) 1 Temmuz'dan itibaren fonksiyonel gıdalarda uygulanması zorunlu olan "prospektüs uygulaması"na Türkiye'de de geçilecek. Danone Enstitüsü Genel Sekreteri Özlem Baykul, AB direktifleri doğrultusunda, artık fonksiyonel gıdalarda bağımsız klinikler tarafından etkisi tespit edilmiş olması zorunluluğu arandığına dikkat çekerek, "Danone, bu klinik çalışmaları zaten yapıyordu. Bunun için ayırdığı bütçe, yılda 150 milyon Euro. Ama ürünlerin etiketleri değişecek. Hangi ürünün içinde ne olduğu, ne kadar kullanılması gerektiği yer alacak. Biz bu etiketleri, yasaların zorunlu kılmadığı Türkiye'de de yapacağız" dedi.

AVRUPA'DA BAŞLADI
Danone Enstitüsü tarafından her yıl verilen Uluslararası Beslenme Ödülü'nün altıncısı, bu yıl Paris'te düzenlenen bir konferansla sahibini buldu. Obezite konusunda yaptığı çalışmayla ödüle hak kazanan New York Rockefeller Üniversitesi ve Howard Hughes Tıp Ensitüsü'nden Profesör Jeffrey Friedman, 120 bin Euro'nun da sahibi oldu. Konferans öncesinde SABAH'ın sorularını yanıtlayan Özlem Baykul, dünyada 17 Danone Enstitüsü olduğunu ve bu enstitülerin şirketten bağımsız çalışmalar yaptığını anlattı. Baykul, AB'nin 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan ve tüm fonksiyonel gıdaların çerçevesini çizdiği direktifle ilgili şöyle konuştu: "Bu gıdalarda bağımsız klinik mecburiyeti daha önceki direktiflerle geçerli kılınmıştı. Şimdi, yani 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan yeni direktifle, bu ürünlerde etiket değişikliğine gidilecek. Ürünlerde, hangi maddeden ne kadar bulunduğu, bir günde ne kadar tüketileceği, aksi takdirde bunun etkilerinin ne olacağı gibi bilgiler yer alacak. Avrupa'da bu değişiklik başladı, yeni ürünler bu etiketlerle üretiliyor. Türkiye'de zorunluluk olmamasına karşın etiketler revize edilecek."