kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yargı: Muhtıra değil basın açıklamasıydı

Ankara İdare Mahkemesi bir avukatın Genelkurmay'ın 27 Nisan'daki açıklaması için açtığı tazminat davasında "Ortada idari bir işlem değil, eylem vardır" dedi..
Ankara 5'inci İdare Mahkemesi, Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde gece yarısı internet sitesine koyduğu ve 'muhtıra' olarak da nitelendirilen laiklik açıklamasının, sonuç doğuran bir idari işlem olmadığına karar verdi. Mahkeme dava açarak tazminat isteyen avukatın başvurusunu, "önce Milli Savunma Bakanlığı'na başvurmalı" diyerek reddetti. Ankara Barosu avukatlarından Kemal Vuraldoğan, Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan gecesi yaptığı açıklama nedeniyle, "Normal bir vatandaş olarak ben de ıstırap yarattı ve endişeye sevk etti" diyerek Milli Savunma Bakanlığı aleyhine 1 YTL'lik manevi tazminat davası açtı. Davaya bakan Ankara 5'inci İdare Mahkemesi, Vuraldoğan'ın başvurunu incelerken Genelkurmay'ın açıklamasının niteliğini tartıştı. Mahkeme açıklamanın, sonuç doğuran idari bir işlem değil, idari bir eylem olduğu sonucuna vardı ve davayı şu gerekçeyle reddetti:

BAKANLIKTAN İSTE
"Davaya konu edilen Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında idari işlemde bulunması zorunlu niteliklerin bulunmadığı görüldüğünden, söz konusu açıklamanın idari eylem niteliğinde bir basın açıklaması olarak kabulü gerekmektedir." Açıklamadan dolayı manevi zararın oluştuğu ileri sürülüyorsa önce Milli Savunma Bakanlığı'na başvurulmasına, bakanlığın kısmen veya tamamen reddetmesi halinde dava açılabileceğine işaret eden Mahkeme, "Açılan davada idari merci tecavüzü bulunmaktadır" dedi.