kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Parayı veren banka kredi müşterisinin sicilini alabilecek

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Merkez Bankası, şirketlerin kredi istihbarat bilgilerini mali sektöre devretmeye hazırlanıyor. Bankalar Birliği'nin öncülüğünde kurulacak yeni şirket, kurumsal istihbarat merkezi olacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Parayı veren banka kredi müşterisinin sicilini alabilecek
Merkez Bankası, şirketlerin kredi istihbarat bilgilerinin takibini özel sektöre devretmeye hazırlanıyor. Bankalar Birliği'nin öncülüğünde kurulacak çok ortaklı şirket, kurumsal istihbarat merkezi olarak çalışacak. Kredi müşterisi firmaların, mali sicil bilgilerine ve piyasadaki itibar derecesine ulaşmak kolaylaşacak. Halen "Kredi Kayıt Bürosu" aracılığıyla bireysel müşteriler bazında oluşturulan mali itibar veri tabanı, önümüzdeki dönemde şirketler için Merkez Bankası dışında tutulacak. Özellikle Basel 2 olarak adlandırılan yeni risk yönetim sürecinde, tüzel kişi müşterilerin gerçekçi bilanço yapısı ve nakit akış şeması daha fazla önem kazanacak. Bu nedenle bankaların gözde müşterileri haline gelen KOBİ'lere kredi verilmeden önce mali yeterliliğinin belirlenmesi gerekecek. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın sıcak baktığı model, risk yönetiminde finans sektörü temsilcilerini öne taşıyacak. Kurulması düşünülen sistem sayesinde, kurumsal müşterilere ait mali bilgilerin, kredi kararı aşamasındaki risklerinin belirlenmesi, riskin en aza indirilmesi sağlanacak. Bedelini ödeyen finansal kurum, ortak veri tabanından firma sorgulaması yapabilecek, bilgi edinebilecek.

KREDİ RİSKİ ÖLÇÜLECEK
Veri tabanındaki açık ve kapalı tüm kredi hesapları, kredi riski, hesap bazında ödeme performansı anında öğrenilebilecek. Kredi müşterisi bir firmaya yeni kredi limiti tahsis edilirken o gün itibariyle başka bankalarda taşıdığı toplam kredi riski ölçülebilecek. Kredi kullanan firmaya kefil olanlar ile firmanın kefil olduğu üçüncü kuruluşlara ilişkin yük görülebilecek. İşletme için alınan kredinin yatırım veya hammadde temini için mi yoksa bir başka mali kuruma olan kredi borcunun kapatılması amacıyla mı kullanıldığı kısa sürede belirlenebilecek.