kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HAYATI BİRİNCİLİK... Özel okullar sınavında Türkiye 5'incisi olarak Robert Koleji kazanan 17 yaşındaki Yücel Nalbantoğlu ÖSS'de Sayısal-2 ve YDS İngilizce'de Türkiye birincisi oldu. Yücel mühendis olmak istiyor. Adana Fen Lisesi'nden Aysun Tokkuzun Sayısal-1, Eşit Ağırlık-1 ve Sözel- 1'de birinciliği paylaştı. (allta)

Başarılı öğrenciler için cazip teklifler

PERVİN KAPLAN
Boğaz, deniz hatta orman manzaralı odalar, yurtdışında yüksek lisans olanağı, uçak bileti dahil tüm masrafların karşılandığı yurtdışında dil kursları, kira yardımı, en az bir sömestr ABD ve Avrupa ülkelerinde okuma hakkı, diz üstü bilgisayar, 2 bin 500 YTL ödül, yılda 2 bin YTL kitap, CD gibi ihtiyaçları gidermek için yardım, aylık bin YTL ücret, orijinal kitaplar... İşte tüm bunlar ne bir seçim kampanyasında ne de yönetici transferinde sunulan vaatler. Tümü "en başarılı öğrenci"yi kendi üniversitelerine çekebilmek için üniversitelerin birbiri ile yarışırcasına sıraladığı vaatlerden bazıları. Vaatlerde geçtiğimiz yıllarda vakıf üniversiteleri başı çekiyor olsa da devlet üniversiteleri de bu yıl yarışa katılmış durumda. İşte üniversiteler ve birinciler başta olmak üzere ÖSS'nda dereceye girenlere vaatleri:

* MARMARA: İlk üçe girenlere uçak, konaklama gibi tüm ücretlerini karşılayarak, tercihlerine göre yurtdışı ya da yurtiçinde dil kursu ve yine yurtdışında staj.

* BOĞAZİÇİ: SAY- 2, EA- 2, SÖZ- 2 ve DİL puan türlerinde ilk beş içinde yer alanlara yıllık 2 bin 250 YTL "Başarı Ödülü" .

* ODTÜ: Birinci, ikinci ve üçüncülere lap top, 9 ay boyunca ayda 350 YTL burs, 400 ile 800 YTL arasında değişen harç muafiyeti.

* GAZİ: İlk üçe girenler uçak bileti dahil tüm masraflarını karşılanarak dil kursu.

* İTÜ: İlk üçün dışında SAY-2 puanında ilk üç dışında ilk 500'e girenlere uluslar arası değişim programı Erasmus kapsamında uçak masrafları dahil en az bir dönem yurtdışında eğitim imkânı. .

* EGE: Tüm puanlarda ilk üçe girenlerin modern yurtlarda kahvaltı dahil öğrenimleri boyunca ücretsiz konaklama.

* YEDİTEPE: Yeditepe Üniversitesi'ni burslu kazanan ve dil puan türünde ilk 100, diğer puanlar türünde ilk 2 bine giren öğrencilere 9 ay süre ile aylık 160 YTL aylık, kişi başı 4 bin YTL olan iki kişilik odalarda ücretsiz konaklama ve üç ögün yemek.

* KADİR HAS: SÖZ-2, AY-2, EA-2 puan türlerinde ilk bine girenlere aylık bin YTL, ilk 2000'ne girenlere 500 YTL, ilk 3 bine girenlere 400 YTL, ilk 5000'ne girenlere 250 YTL 9 ay boyunca ödenecek.

* IŞIK: İlk üçün dışında ilk bine girenlerden yıllık 15 bin 300 YTL olan öğrenim ücreti alınmayacak.

* İZMİR EKONOMİ: Dizüstü bilgisayar, burslu kazanan öğrencilere yurtta ücretsiz konaklama.

* BAHÇEŞEHİR: İlk 100'e girenlere ücretsiz öğrenim ve 500 YTL burs, 101-500'e girenlere 400 YTL aylık burs, 501-1000'e girenlere 300 YTL burs.

* FATİH: Ücretsiz öğrenim ve ilk 100'e girenlere aylık 900 YTL burs olanağı.

* OKAN: İlk 100'e girenlere ücretsiz eğitim, 9 ay boyunca 500 YTL aylık, 101- 500 arasındakilere ücret muafiyeti.

* SABANCI: İlk üçe girenlerin üstün başarı bursu kontenjanından üniversiteye giren öğrenciler öğrenim ücretinin tümünden ya da 3/2'sinden ve 500 YTL teknoloji kullanım ücretinden muafiyet.

* KOÇ: İlk 100 içinden gelenler için "Özel Başarı Bursu" kazananlara 9 ay 385 YTL, yurtta ücretsiz konaklama ya da yurtta kalmak istemeyenlere kira yardımı, ders kitapları giderleri, bir defalık 1.500 YTL'lik başarı ödülü.