kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İmar Bankası eski yöneticilerine hapis cezası

Yeni Haber
İmar Bankası'nın 6 eski yöneticisi, ''gerekli izin alınmadan kamu borçlanma senedi satılarak, Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet edildiği'' gerekçesiyle 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Yaşar Avni Güral katıldı. Kemal Uzan ile Yavuz Uzan'ın yakalanamadıkları için hazır bulundurulamadığı duruşmaya, diğer 12 tutuksuz sanık da gelmedi.Duruşmada son sözü sorulan Güral, ''Suçsuz olduğuma dair tüm delilleri mahkemeye sundum. Dava konusu işlemlere ilişkin herhangi bir belgede imzam yoktur. Bunlar benim dışımda gelişmiş işlemlerdir. Beraatıma karar verilsin'' dedi.

Sanıklar Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Gürol Demirkol, Hilmi Başaran ve Tacettin Pak'ın suç tarihinde İmar Bankasında genel müdür, genel müdür yardımcısı, yönetim kurulu üyeliği gibi üst düzey görevlerde bulunduklarını belirten hakim, 25 Ekim 1990 tarihinde bankanın ''Hazine Bonosu'' satışına ilişkin izninin iptal edildiğini bildirdi.

Hakim, bu tarihten sonra gazetelere verilen ilanlarla bankanın hazine bonosu satışına devam ettiğini ve 565 milyon 144 bin YTL'lik satış yapıldığını belirterek, sermaye piyasası aracı olan hazine bonosunun satışının SPK'nın iznine tabi olduğunu hatırlattı.

CEZA

Hazine bonosu satışından haberdar olan sanıkların, gerekli izni almaya yönelmedikleri gibi, satışı da engellemeye çalışmadıklarını ifade eden hakim, Hürbaş, Güral, Çilingir, Demirkol, Başaran ve Pak'ı Sermaye
Piyasası Kanununun 47. maddesi uyarınca 2'şer yıl hapis ve 36 bin 349'ar YTL adli para cezasına çarptırdı.

Cezayı, sanıkların bu suçu gıyabi tutuklu sanıklar Kemal Uzan ve Yavuz Uzan'ın etkisi altında işlediklerine dair savunmalarını ve verilen cezanın üzerlerindeki olumsuz etkilerini göz önüne alarak, 1 yıl 8'er ay hapis ve 30 bin 291 YTL para cezasına indiren hakim, sanıkların cezalarının paraya çevrilmesine ya da ertelenmesine de yer olmadığına karar verdi.
Diğer sanıklar Mehmet Koray Özkaya, Sami Bulut, Nedim Çokçok, Yeşim Öztürk, Mehmet Bulat, Dilek Atıcı ve Gül Handan Ertargın'ın beraatına hükmeden hakim, Kemal Uzan ile Yavuz Uzan hakkındaki dosyanın da ayrılmasını kararlaştırdı.Yargılama sürecinde ölen Sadık Karagöz hakkındaki dava ise düşürüldü.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, SPK avukatının 3 Eylül 2003 tarihinde yaptığı şikayette, 27 Ağustos 2003 tarihli inceleme raporuna göre, İmar Bankası tarafından 21 Ekim 2002-3 Temmuz 2003 tarihleri arasında Sermaye Piyasası Kanununun 30 ve 31. maddelerine aykırı olarak yetki belgesi olmadan yatırımcılara kamu
borçlanma senedi satışı yapıldığı ve bu durumdan bankanın yöneticisi olan sanıkların sorumlulukları bulunduğunun bildirildiği anlatılıyordu.

AA