kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul'u kazanan iktidar olur!

İstanbul 2. Bölge bir anlamda eski İstanbul'la yeni İstanbul'un iç içe geçtiği bir bölge. İmparatorlukların merkezi Tarihi Yarımada da burada, yeni İstanbul'un simgesi gökdelenler semti Levent-Maslak da...
Büyük sanayinin merkezi de, Balkanlar'dan Karadeniz'e uzanan "göçmenler" in yaşadığı ilçeler de burada.
Burası, Bizans'tan Osmanlı'ya eski uygarlıklarla Cumhuriyeti, Anadolu'yla Avrupa'yı buluşturan mekan...
Burası, farklı kültürlerin, dinlerin, cemaatlerin ve modern toplumsal kesimlerin "renk ve ahenk" içinde yaşadığı coğrafya.
Kısaca burası asıl İstanbul... Şimdi burada da teması "Türkiye" olan bir seçim var.
Ve seçim yarışı çok renkli olmasa da sürüyor. Bu yarışın bölgede nasıl sürdüğünü görmek için iddialı partilerin konumuna biraz daha yakından bakalım.

- AK Parti:
Bölgede geçen seçimlerde AK Parti 585 bin oy alarak birinci parti oldu ve 13 milletvekili çıkardı. Şimdi bu sayıyı daha da yukarı çekmenin peşinde.
Milletvekili aday listesine bakıldığında iddialı isimler var. İlk sırada teşkilat başkanı Hayati Yazıcı yer alıyor. Onu iki bakan izliyor. Nimet Çubukçu ve Murat Başesgioğlu ... 4. sırada son dönemin en popüler ismi Egemen Bağış var.
Tartışmalı müsteşar Ömer Dinçer, sanatçı TV yapımcısı Osman Yağmurdereli de AK Parti'nin iddialı isimlerinden.
AK Parti'de sadece adaylar değil İstanbul il örgütü de seçime inanılmaz asılıyor. Bire bir vatandaşla ilgilenildiği gibi her cumartesi bölge adaylarıyla, pazar günleri ise bütün İstanbul adaylarıyla buluşuluyor, seçim değerlendirmesi yapılıyor.
Egemen Bağış şöyle diyor:
"Geçen dönem 13 çıkardık. Şimdi hedefimiz 15."

- CHP:
Geçen seçimlerde 350 bin oyla ikinci sırada yer alan ve 8 milletvekili çıkaran CHP, bu seçimlerde "birinci parti" olmanın hesaplarını yapıyor.
Bu yüzden listelerin ön sıralarında yer alan Mehmet Sevigen, Mustafa Özyürek ve Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimler, gece gündüz bölgeyi karış karış geziyor...
CHP adayları arasında örgütten gelen Çetin Soysal'ın kişisel çabasını görmemek doğrusu haksızlık olur. Nereye dönseniz karşınıza Sosyal'ın bir aktivitesi çıkıyor.
Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Meclisi Grup Başkanvekili Kemal Akar ve arkadaşlarının başta 2. bölge olmak üzere tüm İstanbul'daki yoğun çalışmaları da dikkat çekiyor. .
Ancak, bu bölgede de CHP açısından önemli bir handikap var. Hala CHP il örgütünün başsız oluşu çalışmalarda ciddi biçimde hissediliyor.

- MHP:
Geçen dönem bölgede ciddi bir varlık göstermeyen MHP, bu bölgenin "yükselen" partisi durumunda. Merkezlerde fazla görülmese de varoşlarda inanılmaz bir çalışma yürütülüyor.
Mithat Melen, Ümit Şafak, Hasan Hüseyin Ceylan ve Nazif Okumuş bölgede hem çalışmalarıyla hem de ilişkileriyle dikkat çekiyor.

- Demokrat Parti DP de bu bölgede Celal Adan, eski İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Pınar Eczacıbaşı ve Binhan Oğuz gibi güçlü adaylarla seçmenin karşısına çıkıyor. Bölgede Ömer Balıbey
dışında özel bir çalışma görünmüyor. Bu da bölgede zaten zayıf olan DP'nin işini bir hayli zorlaştırıyor. Ancak hala etkisi olan Anavatan seçmeninin desteği alınırsa sürpriz bir sonuç yakalanabilir.

- Genç Parti:
Geçen seçimin sürpriz partisi Genç Parti bu bölgede 3. sırada yani 145 bin oy almış. Şimdi ne yapabileceğini kimse kestiremiyor. Özellikle Balkan göçmenlerinin yoğun olduğu bölgelerde yine etkili sonuç alacağı bekleniyor.

- Bağımsızlar:
İstanbul 3. Bölge'deki seçimleri biraz olsun renklendiren ve farklı kılansa bağımsız aday Prof. Dr. Baskın Oran ... Sivil toplum örgütleri ve ekibi müthiş bir çalışma yürütüyor. Billboard'larda bile AK Parti ve CHP'nin yanında hep onun afişleri var. Sanki bölgenin üçüncü partisi...
Bir diğer etkili bağımsız aday ise Doğan Erbaş ... Kuşkusuz onun seçilme şansı daha yüksek. Çünkü, geçen seçimlerde DEHAP bu bölgede 74 bin oy aldı.
Ortak nokta: Bir İstanbul politikası yok. Deprem unutuldu.
Son söz : İstanbul'u kazanan iktidar olur.