kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran 'ahlâksızları' recmle öldürecek

Ahlak operasyonu başlatıp binlerce kişiyi tutuklayan İran'da 15 kişi taşlanarak ölüm cezasına çarptırıldı. Evlilik dışı ilişki, tecavüz, eşcinsellik suçluları taşlanacak..
Mayıs ayında start alan "İslami kurallara göre giyinmeyenlerle mücadele ve ahlak operasyonunda" tutuklanan 15 kişinin taşlanarak idam edilmesine karar verildi. Yaklaşık bin kişinin tutuklandığını operasyonda davalar sürüyor.

20 KİŞİ TAŞLANACAK
Adalet Bakanlığı Sözcüsü Alirıza Cemşidi, ölüm cezasına çarptırılanlar arasında "eşcinsellikten, tacizden, evlilik dışı ilişkiden ve tecavüzden" suçlu bulunanlar olduğunu kaydetti. İngiliz Guardian gazetesi en az 5 kişinin daha idam edileceğini, İran'da kısa süre içinde taşlanarak ölümü bekleyen 20 kişi olduğunu belirtti. İran evli bir kadınla evlilik dışı ilişkiye giren bir erkeğin idam edilmesi yüzünden insan hakları kuruluşları ülkeye sert tepki göstermişti.

ERKEĞE TIRAŞ ŞARTI
"Ahlak operasyonunda" ilk olarak kısa başörtüsü takan bayanlar ile kısa pantolon, dar ve kısa manto giyenler ve ağır makyaj yapanlar uyarıldı. İlk günün sonunda 300'ün üzerinde kişi tutuklanmıştı. Ardından dikkat çekici saç şekli olan erkekler, insan hakları örgütü mensupları, feministler ve medya mensupları bu operasyondan nasibini aldı.