kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Seçimden sonra Köşk krizi yaşanabilir

Yeni Haber
Türkiye, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimlere kilitlenirken, Başbakan Erdoğan'ın "uzlaşma arayacağı"na yönelik sözleri, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarını yeniden başlattı.

AKP ile CHP arasında, üzerinde uzlaşma sağlanacak adayın "Meclis içinden mi yoksa dışarıdan mı" olacağı tartışması devam ederken, kulislerde de Erdoğan'ın uzlaşmayı önce parti içinde yakalaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Kulislerde, adaylığı konusunda açık kapı bırakan Meclis Başkanı Arınç, adaylıktan kolay vazgeçmeyeceği görüntüsü veren Gül ve yine aday olup olmadığı konusunda net bir tavır sergilemeyen Şener faktörüne dikkat çekiliyor. Kulislerde ayrıca 22 Temmuz sonrası, Köşk krizi yaşanabileceğine dikkat çekiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda "elimde liste muhalefetle uzlaşma arayacağım" şeklindeki sözleri, Köşk tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Erdoğan'ın sözlerine karşılık, CHP lideri Deniz Baykal'ın, "dışarıdan bir aday bulunması" şartını öne sürmesi, Başbakan Erdoğan'ın da adayın Meclis içinden olması konusundaki ısrarı, uzlaşmanın kolay olmayacağının göstergesi sayılıyor. Ancak kulislerde asıl dikkat çekilen "uzlaşma"nın önce AKP içinde sağlanması gerektiği yönünde. Kulislerde, Erdoğan'ın muhalefetle uzlaşma aramadan önce, AKP içinde, Arınç, Gül ve Şener faktörünü gözeterek uzlaşma araması gerektiğine işaret ediliyor.

ADAYLIKLARI KONUSUNDA NE DEMİŞLERDİ?

AKP içerisinde 22 Temmuz sonrası Köşk krizi yaşanacağının işareti olarak ise gerek Arınç gerek Gül gerekse de Şener'in cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda açık kapı bırakmaları gösteriliyor. Arınç, seçim sürecinde yaptığı açıklamalarda cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda "Önümüzdeki siyasi süreci mutlaka görmemiz lazım, ne adayım ne aday değilim" görüşünü dile getirmişti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "22 Temmuz'dan sonra benim adaylığım da dahil diğer partilerle görüşür, değerlendiririz" diyerek adaylıktan vazgeçmediği sinyalini vermişti. Şener ise "Anayasamız Meclis içinden de olabilir, Meclis dışından da olabilir diyor. Hukuki zemine göre cumhurbaşkanı hem Meclis içinden hem de Meclis dışından seçilebilir" demiş ve adaylığının sözkonusu olabileceğinin işaretini vermişti.

"KRİZ DOĞABİLİR"

Seçim sonrasında AKP içerisinde Köşk krizi yaşanabileceğine yönelik beklentilere AKP'li bazı milletvekillerinden de destek geldi. 22 Temmuz seçimlerinde liste dışı kalan Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, Başbakan Erdoğan'ın uzlaşma sözüne rağmen yeni dönemde özellikle Arınç ve Gül'ün tavırlarının ne olacağının büyük önem taşıdığını söyledi. AKP içerisinde Köşk sürecinin yine Arınç ve Gül'ün tavırları ile şekillenebileceğine dikkat çeken Çalışkan, "Uzlaşmanın önce parti içinde sağlanması gerekecek. Bu da kolay görünmüyor, kriz doğabilir" dedi. AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ise yeni dönemde gerek Arınç gerekse Gül'ün cumhurbaşkanı olamayacağını savunarak ikisinin de seçilmemesi konusunda Başbakan'ın planı olduğunu öne sürdü. Erdoğan'ın 22 Temmuz sonrası bu planını uygulamaya koyacağını kaydeden Yarbay, "Gül ve Arınç cezalarını çekecekler. AKP lider partisi olurken hem Gül hem Arınç buna destek verdi, yardımcı oldular. Şimdi yarattıkları lider, seçim sonrası ikisini de yiyecek" dedi.

(ANKA)