kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Muğla'da çifte vali

Muğla'nın şu anda iki Valisi var. Oysa Kayseri, Tokat ve Tunceli illerimiz ise Valisiz. Peki nasıl oluyor da Muğla'da aynı anda iki Vali olur? Muğla'nın 6 yıl önceki Valisi Lütfi Yiğenoğlu'nun yargu kararı yanlış uygulamaya sokuldu ve şu andaki Vali atama usul ve esaslara aykırı biçimde Bakan onayı ile Merkeze alınınca Vali Temel Koçaklar atama kararını tebellüğ etmedi ve raporlu olduğu için ayrılmadı. Eski vali henüz görevdeyken, yeni vali de göreve başlayarak fiili durum yarattı. Eminim ki kafanız karıştı. Şimdi daha çok kafanızın karışmaması için gerçekleri sizlere aktarayım. Muğla Valisi Temel Koçaklar Aralık 2005 tarihinde 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'na uygun biçimde çıkarılan bir kararname ile Muğla'ya Vali olarak atanıyor ve bu görevine 29 Ocak 2006 tarihinde başlıyor. Halen de Muğla Valisi.
Öte yandan Muğla eski Valisi Lütfi Yiğenoğlu 6 yıl önce Muğla Valiliği'nden Merkez Valiliği'ne atanınca, Danıştay'a dava açıyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 6 yıl sonra 2007/556 sayılı kararında; "Eski Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu'nun Eylemli Valilik görevinden alınmasına ilişkin işleminin iptaline" kararını veriyor. Bu kararda Danıştay Lütfi Yiğenoğlu'nun tekrar Muğla Valiliği'ne atayın demiyor. Sadece diyor ki, Yiğenoğlu'nu bir ile Vali yapın. Muğla eski Valisi Yiğenoğlu haklı olarak bu kararı alıp İçişleri Bakanlığı'na veriyor ve bir ile Vali olarak atanmasını bekliyor. İçişleri Bakanlığının çok bilen bürokratları hemen bu kararı yasa ve teamüllere aykırı biçimde işleme koyuyor. Vali Yiğenoğlu'nu Muğla Valiliğine, Muğla Valisi Temel Koçaklar'ı da Merkez Valiliğine atamasını Bakan Onayı ile gerçekleştiriyor. Oysa Valilerin atanmasını öngören 5442 sayılı Kanunun 6.maddesi; Valilerin atandığı usul ile Merkez Valiliği'ne atanmasını öngörüyor. Yani Vali Koçaklar'ı Merkeze almak için Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanının onayladığı kararname gerekli.
Peki Bakanlık neden Kararname yerine Bakanlık onayı ile Vali Koçaklar'ı Merkez Valiliği'ne atıyor? Sebebi gayet basit. Eğer kararname ile alınmaya kalkışılırsa Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri ve Cumhurbaşkanı bu atamayı onaylamaz. Diyecekler ki, Vali Koçaklar bu Danıştay kararının tarafı değil, üstelik başarılı ve çalışkan bir Vali. Bunu neden alıyorsunuz? Bunu yapacağınıza Hukuk mücadelesini kazanan Vali Yiğenoğlu'nu boş bulunan Kayseri, Tokat veya Tunceli Valiliği'ne atayın. Bu da İçişleri Bakanlığı'nın değerli bürokratlarının işine gelmez. Çünkü Kayseri Valiliği Bağımsız Bakan! Osman Güneş için reserve edilmiş durumda. Tunceli Valiliği'ne de Personel Genel Müdürü arkadaşlarına vekalet ettiriliyor. Tokat Valiliği'ne de muhtemelen torpili kuvvetli Elbistan Kaymakamı'na vekalet ettiriliyor.
Bürokratik oligarşi düşünmüş taşınmış nasıl olsa sesi çıkmaz Temel Koçaklar'ın, en iyisi onu alalım olsun bitsin. İş bununla da kalmamış. Yargı kararının son uygulanma tarihi 27 Temmuz. Bakanlık bu işte çok aceleci davranmış. Perşembe günü Bakanlık onayı, cuma günü faksla Temel Koçaklar'a bildirilmiş ve pazartesi günü de görevden ayrılmasını telefonla bildirmişler. Bu ne acele? Vali iki günde evini nasıl toplayacak, nereye yerleşecek, bunu düşünen yok.
Muğla Valisi'nin durumu bu. İçişleri bürokratları Başbakan böyle talimat verdi, biz de uyguladık diyorlar. Eminim ki Başbakan Erdoğan'ın bu usulsüz atamadan haberi yok. Sadece Başbakanın adı kullanılıyor. Bence bu karar Danıştay'dan dönmeden Başbakan Erdoğan'dan dönmeli ve halen Muğla'daki çifte Vali krizi de aşılmalı.