kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TürkSat'tan terörle mücadeleye destek

Yeni Haber
TürkSat Genel Müdürü Osman Dur, Genelkurmay Başkanlığı ile ortak projeler yürüttüklerini belirterek, "Bize, 'Şu bölgenin fotoğrafını gönderin' denildiğinde biz anında fotoğraf çekip gönderebiliyoruz" dedi. Terörle mücadelenin karadan yapılamayacağını dile getiren Dur, terör sorununun hava ve uzay yoluyla çözülebileceğini kaydetti.

Dur, TürkSat'ın bir an önce özelleştirilmesi gerektiğini belirterek, uyduların da kesinlikle satılması gerektiğinin altını çizdi. Uydularla, Intelsat ve Utelsat'ın ilgilendiğini açıklayan Dur, satışta uyduyu değil, uydunun bulunduğu 42'inci dereceyi değerlendirdiklerini söyledi. TürkSat 3A'nın atış tarihinin netleştiğini belirten Dur, 2008 yılının ilk aylarında atışa hazır hale geleceğini kaydetti. Fransa'da bulunan Türk tasarım ekibinin de Temmuz ayında Türkiye'ye gelerek ilk yerli uydunun tasarımına başlayacağını bildiren Dur, yerli uydunun 2012 yılında uzaya atılmasına beklediklerini kaydetti.

TürkSat Genel Müdürü Osman Dur, sektörde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Genel Müdür Dur, dijital yayının alt yapı çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, yasal süreci beklediklerini ifade etti. Dur, dijital yayına geçerek LCD ve plazma televizyonlarının hakkını vereceklerini kaydetti.

Son zamanlarda gündeme gelen uzaktan kumanda ile mayın patlatmalarına değinen Dur, doğalgaz boru hatlarında meydana gelen patlamalar sonrasında Genelkurmay Başkanlığı ile çalışmalara başladıklarını söyledi. Türk yerli mühendisin uzaktan mayın patlatmaya çok rahat çözüm bulabileceğinin altını çizen Dur, "Her frekansı bozucu frekanslar var. Frekanslarda hangi işlerin yapıldığı belli. Bölgeyi tespit ederek, o bölgelere frekansların bozacak frekans göndermek çok rahat" dedi.

GENELKURMAY İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ

Genelkurmay'la birlikte yürütülen başka projelerin de olduğunu açıklayan Dur, kritik projelerde askeri ve özel sektörle işbirliği yaptıklarını vurguladı. Dur, "Bize, 'Şu bölgenin fotoğrafını gönderin' denildiğinde biz anında fotoğraf çekip gönderebiliyoruz" dedi. Terörle mücadelenin karadan yapılamayacağını dile getiren Dur, terör sorununun hava ve uzay yoluyla çözülebileceğini kaydetti. Terörün bugünün sorunu olmadığını vurgulayan Dur, Türkiye'nin uzay projelerine önem verdiği taktirde bu sorunu çözebileceğini belirtti.

TÜRKSAT ÖZELLEŞTİRİLMELİ

TürkSat'ın bir an önce özelleştirilmesi gerektiğini belirten Dur, uydu yapımının devlet işi olmadığını vurguladı. Uyduların da kesinlikle satılması gerektiğinin altını çizen Dur, dünyada TürkSat gibi operatörlerin kalmadığını belirtti. Uydularla, Intelsat ve Utelsat'ın ilgilendiğini açıklayan Dur, uyduyu değil, uydunun bulunduğu 42 dereceyi değerlendirdiklerini söyledi. Uluslararası firmalarla görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Dur, taleplerin oluşturulduğunu kaydetti.

Dur, Türkiye'nin 31, 42 ve 50 derece olmak üzere üç yörüngesi olduğuna dikkat çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Üç yörüngeye de uydu atmaya kalksak 450 milyon dolardan toplam 1.5 milyar para. Bunu nerden bulacağız. Bizim gibi küçük operatörler dünyadaki uluslararası operatörlerle ortak olmalı."
TürkSat'ta uydu entegrasyon merkezi kuracaklarını açıklayan Dur, bütün dünyadaki ürünleri firmalardan alıp tasarımını yaparak uyduyu entegre edeceklerini dile getirdi.

TÜBİTAK FESHEDİLMELİ

TÜBİTAK'ın yapısını da eleştiren Dur, TÜBİTAK gibi organizasyonların feshedilmesi gerektiğini söyledi. Dünyada bu tip kuruluşların bilimsel araştırmaların önünü açtığına dikkat çeken Dur, şöyle konuştu:
"Ama Türkiye'ye bakın. Ne zaman kuruldu, ne kadar para yedi ve ortaya ne çıktı? İşi doğru yapmak marifet değil, doğru işi yapmak marifet. TÜBİTAK'ın yapısı baştan sona değiştirilmeli. TÜBİTAK'ın kaç tane enstitüsü var? Bunları teker teker parçalayacaksın. Bundan sonra da Türkiye şöyle düşünecek. Biz nereye gitmek istiyoruz. Biz önümüzdeki yıllarda şu alanlarda olmak istiyoruz diyecek. Dünyada, TÜBİTAK gibi komünist vari hem para verip hem araştırma yapılıp hem de hiçbir şey sorulmayan birim kalmadı. Para verilen birimle araştırma yapılan birimler dünyanın her tarafında ayrılmıştır."

Türkiye ulusal teknoloji merkezlerinin kurulması gerektiğini ifade eden Dur, Türkiye'de teknoloji seferberliğinin başlaması gerektiğine dikkat çekti.

FİRMALARIN ALTYAPISINI İNCELİYORUZ

Özel sektör ile çalışmalarının da devam ettiğine işaret eden Dur, Zorlu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun TürkSat'a geldiğini vurguladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan ile bir çalışmalarının olduğunu kaydeden Dur, "Ankara ve İstanbul'daki sektörle ilgili bütün firmaların alt yapılarını
görmek için çalışma başlattık. Bir firma bilgisayar üretebiliyorsa, uydunun hardware kısmını da üretebilir. Yeter ki tasarım ve dizayn olsun. Vestel, ASELSAN, Havelsan, TAI ile neler yapabiliriz diye bir araya geldik" diye konuştu.

İLK YERLİ UYDU 2012'DE UZAYDA

TürkSat 3A'nın atış tarihinin netleştiğini belirten Dur, 2008 yılının ilk aylarında atışa hazır hale geleceğini söyledi. Dur, uydu yapımının beklenenden iki üç ay önce biteceğine işaret ederek, Fransa'da yapılan uydunun büyük ihtimalle Brezilya uydusu ile atılacağını dile getirdi. Orada bulunan Türk tasarım ekibinin de Temmuz ayında Türkiye'ye gelerek ilk yerli uydunun tasarımına başlayacağını bildiren Dur, yerli uydunun 2012 yılında uzaya atılmasına beklediklerini kaydetti.

KPSS İLE NASIL ADAM ALACAĞIM

Dur, uzay teknolojilerinin geliştiği bütün ülkelerin kültürlerini ve uyguladıkları modelleri incelediklerini dile getirerek, "Türkiye böyle giderse yine aynı durumda devam edecek. Cari açığı da ya fındık yada buğday fiyatıyla oynayarak çözecek. Bunun altından kalkamayız. Türkiye, doğusundan batısına kadar yatan üniversite akademisyenlerini hayata geçirerek bu sorunu çözebilir" diye konuştu.
TürkSat'a yurtdışından adam getiremediğine dikkat çeken Dur, Türk-Sat'a KPSS ile adam alma mecburiyetini de eleştirdi. Dur, "Ben dünyadaki uydu yapan ekipleri nasıl KPSS ile getireceğim. Doktora araştırma yapan akademisyenlere bir sene bekleyin, KPSS'ye girin mi diyeceğim?" açıklamasında bulundu.

(ANKA)