kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
‘STRATEJİK ORTAKLARIMIZ ÜÇER MİLYON DOLAR VERDİ’ .... Oğuz Özerden: Ciner ve Doğuş Grubu 3’er milyon dolar verdi. Bu yıl üniversiteler ağına dahil olduğumuz Laureate International de stratejik ortağımız. Belediye ve Kale Grup da destekledi.

96 yıllık santral hızla kültür merkezi oluyor

PERVİN KAPLAN HABER MERKEZİ
Osmanlı'nın İstanbul'daki ilk enerji tesisi 96 yıllık Silahtarağa Santrali, Bilgi Üniversitesi tarafından 24 saat canlı kalacak bir kültür merkezi yapılıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
96 yıllık santral hızla kültür merkezi oluyor
Osmanlı döneminde İstanbul'da kurulan ilk enerji tesisi olan 96 yıllık Silahtarağa Elektrik Santrali, İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından 'santralistanbul' adıyla Türkiye'nin en büyük uluslararası kültür, sanat ve eğitim merkezine dönüştürülüyor. Üniversitenin öğrencilerinin bir kısmı bu yıl öğretime santralistanbul'da başlayacak. İstanbul'un en eski endüstri bölgesi Haliç'te, kurulduğu 1911 yılından 1983 yılına kadar kente elektrik sağlayan Silahtarağa Elektrik Santrali'nin ulusal sınai mimarisi özelliklerini taşıyan 118 bin metrekarelik yeri, 2004'te İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne tahsis edildi. Eski santral, 2 yıllık bir projeyle Santralistanbul'a dönüştürüldü. santralistanbul ön açılış sergileri ile ilk uluslararası etkinliğini dün gerçekleştirdi.

DÜNYADA BİR İLK...
Projenin 50 milyon dolara malolduğunu belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Oğuz Özerden, SABAH'a şunları anlattı: "Bu boyutuyla dünyada ilk santral kampus burası. Burada öğrencilerimiz için öyle bir hayat tasarladık ki burada olmayan bölümlerin öğrencileri de burada vakit geçirecekler." Üniversitenin kütüphanesini de santralistanbul'a taşıdıklarını anlatan Özerden, aynı anda bin kişiye hizmet verecek kütüphanenin tüm İstanbullulara da açık olacağını vurgulayadı. Oğuz Özerden santralin, faaliyetinin son bulmasının ardından yıkılan kazan yapısının yerine eski binaların formunun korunarak, projelendirilen 7 bin metrekarelik bir yapıda sergiler hazırlanacağını, geçmişte kullanılan lojmanların da sergiler ve atölyeler olarak kullanılacağını da vurguladı. Cep sinemalarında film ve video gösterilerinin gün boyu yapılacağını, geniş bahçenin de bir sanat parkına dönüşeceğini anlatan Oğuz Özerden, "Gelen bilim adamlarına sanatçılar eklenecek. Müzisyenler, mimarlar, heykeltraşlar burada olacak. Öğrenciler de bu hayatın bir parçası olacak" şeklinde konuştu.

EYLÜLDE FAALİYETTE

'santralistanbul', Eylül ayında çağdaş sanatın sergileneceği alanlar, ulusal endüstri mirasının öyküsünün multimedya sunum teknikleri ile anlatılacağı enerji mekânları, kütüphane ve bilgi merkezleri ile faaliyete geçecek.
Haberin fotoğrafları