kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ADD Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur

'Mitinglerin parasını nasıl buldun' sorusu

Ceyda KARAASLAN / ANKARA
Cumhuriyet mitinglerini düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği'ni ABD Ankara Büyükelçiliği'nden bir yetkili ziyaret etti. Yetkili "Mitingleri nasıl finanse ettiniz" diye sordu..
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, geçen hafta Çankaya seçimleri öncesi milyonlarca kişinin katıldığı, zaman zaman "Ne AB, ne ABD" sloganlarının atıldığı Cumhuriyet Mitinglerini düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği'ne (ADD) sürpriz bir ziyarette bulundu. Büyükelçiliğin "siyasi işler" bölümünde çalıştığı söylenen bir yetkili, geçen hafta ADD Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur'dan randevu alarak 5 Temmuz'da Eruygur'u ziyaret etti. ABD'li yetkili, Eruygur'la görüşmesinde derneğin maddi kaynaklarına ilişkin sorular yöneltmesi, özellikle "Cumhuriyet mitinglerini nasıl finanse ettiniz? Hangi kaynaklarla düzenlediniz?" sorusu ADD'lilerin ilgisini çekti. ADD Genel Başkan Yardımcısı Ali Ercan, görüşmenin "büyütülecek bir yanı olmadığını", yalnızca bir nezaket ziyareti olduğunu söyledi. ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schalow ise elçilikten sivil toplum örgütlerine bu tarz ziyaretler yapıldığını, bunun olağandışı bir görüşme olmadığını belirtti. ADD'nin de Türkiye'deki önemli bir sivil toplum örgütü olduğunu vurgulayan Schalow, "Bunlar rutin ziyaretlerdir. Türkiye'de olup bitenler hakkında derneklerin ne düşündüğü sorulur" dedi. Schalow, görüşmeyi yapan ABD yetkilisinin ismini ise açıklamaktan kaçındı.

ERUYGUR SUSKUN
ABD elçiliği, gerçekten Ankara ve Türkiye genelinde siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin nabzını tutmak için bu kuruluşlarla düzenli olarak temas kuruyor; elçilikteki "Siyasi İşler" dairesi aracılığıyla bu temaslardan yola çıkarak Türkiye'nin siyasi haritasını ölçüyor. Ancak bu tarz temaslarda bulunan diplomatların isimleri genelde gizli tutulmuyor. ADD Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur ise görüşmeyle ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındı. Eruygur, "Söylediklerim yanlış anlaşılıyor. Maalesef yanlış aktarılıyor. Bu nedenle açıklama yapmak istemiyorum" demekle yetindi.