kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Yaz gelince her şeyi yapmak istiyorum

Yaz mevsimiyle birlikte kasvetli havaların bunaltıcı etkisi üzerimden kalktı; içim kendim için iyi bir şeyler yapma isteğiyle kıpır kıpır! Aklıma birçok fikir geliyor fakat ne yapacağıma bir türlü karar veremiyorum.

Güneş ışığının ve yaz mevsiminin insan üzerinde böyle bir etkisi vardır; hatta İskandinav ülkelerinde depresyon tedavisinde yapay güneş ışığı kullanılır. Yazla birlikte insanın ruhunda umut dolu olumlu duygular uyanır. Bu ruh halini, iyiye ve doğruya doğru yönelmek için bir fırsat olarak kullanmayı bilmek gerek. Benim size, sağlıklı bir yaşamı yakalamak için bu iyi duygulardan yararlanarak neler yapabileceğiniz dair, bazı küçük önerilerim olabilir:

* Kısa yürüyüşlere çıkın, bunu doğayı keşfetmek üzere bir şans olarak kullanın. Yediğiniz porsiyonları küçültün; zamanla bu yaptıklarınızın faydasını göreceksiniz.

* Yolculuğa mı çıkıyorsunuz ya da tatilde misiniz; gitmeden yanınıza bir ip ya da bir top alın. Bu küçük egzersizler zinde hissetmenize yardımcı olacaktır.

SUDA YÜRÜYÜN!

* Denizde çocuklarınızla yapabileceğiniz eğlenceli bir egzersiz de; göğsünüze kadar gelen suda yürümektir. Yerçekimi az olacağı için diz ve bel sorunu olanlar bile rahatlıkla yaparken, sürtünmenin fazla olması harcanan enerjiyi artıracaktır.

* Yine denizde üzerinde hareketsiz duracağınız bir deniz yatağı değil de, üstüne çıkabilmek için çabalamanız gereken şişme oyuncaklar tercih edin.

* Kilo vermeye niyetleniyorsanız küçük adımlarla başlayın; örneğin patates cipsi değil de patlamış mısır alın marketten.

* Hareket etmeye mecaliniz mi yok; yine de edin. Egzersiz; vücudunuzun oksijen kullanma yeteneğini artıracağından, sonrasında daha iyi hissedeceksiniz.

* Kilo vermek niyetindeyseniz ağırdan alın; günde azaltacağınız 200 kaloriyi ne siz ararsınız, ne de verdiğiniz kilolar geri gelir. Fakat bu ayda bir kilo eder; yılda da on iki!

* Yemenize dikkat edin ve iki kilo mu verdiniz; kutlayın! Üzerinize daha iyi uyacak yeni bir pantolon alın ya da her zaman düşündüğünüz ama cesaret edemediğiniz masajı yaptırın. Böylece yediğinize dikkat etmeye yönelik motivasyonunuz artar.

SPORSUZ OLMAZ


* Spor yapmayı bir türlü sevemediniz mi; yüzmeyi deneyin. Yüzmek; herkesin seveceği, rahatlıkla yapabileceği ve vücut için çok faydası olan yegane spordur.

* Eğer kilo vermenizin kalıcı olmasını istiyorsanız şu dört kurala uyun: Düzenli egzersiz yapın, kahvaltıyı sakın ihmal etmeyin, az kalori almaya özen gösterin ve televizyon izleme sürenizi haftada 10 saatle sınırlayın.

* Eğer yapabiliyorsanız bisiklete binmek, canınız sıkılmadan yapabileceğiniz harika bir spordur. Herkesin yarış bisikletçisi olması gerekmez; siz de kendinize uygun bir ritimde bisikletinizle şehirleri ya da doğayı keşfedin.

* Eğer sağlığınız el veriyor ise yaptığınız egzersizin şiddetini artırın. Bu bedeninizi hareketli tutarken kalori yakmanıza ve kas kütlenizi artırmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın; 15 dakika merdiven çıkmak, yarım saat tempolu yürümeye eşdeğerdir.

* Yağ mı yiyeceksiniz; zeytinyağını tercih edin. İçindeki antioksidanlar ve çoklu doymamış yağ asitleri sağlığınızı korumanıza yardımcıdır. Bunlar benim size söyleyeceklerim, siz de yenilerini kendiniz keşfedebilirsiniz; yeter ki isteyin!